eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Örvös galamb (Columba palumbus) ül fészkében Nyíregyházán 2022. április 13-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Orbán Zoltán: vége a költési szezonnak, emiatt látunk kevesebb madarat

Augusztusban a megszokotthoz képest feltűnően kevés madarat lehet látni.

"Évek óta sok bejelentést kapunk július végétől, különösen augusztusban, hogy nagyon aggódnak, mert eltűntek a madarak. Nem látják a kedvenc feketerigót sem, aki ott lakik a kertben, a parkban, mert valami rettenet történhetett. Szó nincs erről" – mondta az InfoRádióban Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Érdekesség, hogy az év folyamán valójában most van a legtöbb őshonos madár. Erről készítettek egy számítást is, amiben megnézték a lakott területen fészkelő 45 leggyakoribb madárfajt. Az átlagos becslés alapján csaknem 120 millió fióka kelt ki idén nyáron, tehát "nagyon-nagyon sok a madár".

Ilyenkor már a második költés fiókái is kirepültek, és

azért nem látjuk őket, mert itt vannak a közelünkben, de nagyon csöndben vannak.

A szülők élvezik, hogy vége a költési szezonnak, kirepült "az utolsó eresztés" is, illetve készülnek a telelésre, a vonulásra. Ha nagyon figyeljük őket, akkor meglátjuk a madarakat. Az is megfigyelhető ilyenkor, hogy a belső kerületekből a fiatalok kimennek a nádas, bokros területekre. A hőség idején érdemes elkezdeni a madáritatást, és akkor sokkal gyakrabban találkozhatunk velük.

"A legtöbb probléma abból szokott eredni, ha segíteni akarunk ott, ahol nem kell, és ahogy nem szabadna. Nagyon jól elvannak a madarak nélkülünk is" – mondta Orbán Zoltán, hozzátéve, hogy a téli énekesmadár etetése sem arról szól, hogy életben tartsuk őket.

Kiemelte:

a települési madárállománynak hathatósan azzal segíthetünk, ha itatjuk őket.

A legjobb madáritató-és fürdő egyben egy körülbelül két férfiarasznyi műanyag virágalátét, amit rakhatunk a földre is. Ha vannak macskák is, érdemes a madarakat magasan itatni, hiszen ezeket az itatókat használják a környékünkön élő gyíkok, békék, sünök, és a szerencsétlen módon kóborló állatok is.

Bár hét ágra süt a nap, nyakunkon a vonulás. Magyarországon ez a jelenség 12 hónapon keresztül zajlik, a tavaszi vonulás június első két hetében ér véget a halvány gezék megérkezésével. Az őszi vonulás pedig már tart: a hím kakukkok közül sokan már Afrikában vannak, nemsokára a tojók is indulnak. Az őszi vonulás tehát július második felében indul, és egészen decemberig eltarthat.

A szóvivő azt is elmondta, hogy az elmúlt években feltűnő mennyiségben urbanizálódott az örvös galamb, ami csak az európai mediterráneumba vonul el általában október-november fordulóján. Az örvös galambok tehát azon települési madarak közé tartoznak, akiknek még egy harmadik költés is belefér. Emiatt van, hogy ha most az örvös galambokat figyeljük, láthatjuk, amint hordja a fészekanyagot.

Éghajlatváltozás hatása a költésre

A klímaváltozás "minden bizonnyal" befolyásolhatja a költözéseket, csak ez még annyira friss – különösen ilyen mértékben – hogy kevésbé érzékelhető. Tehát nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy akár egy országon belül állományszinten egy-egy fajnál drasztikus változást okozott volna a klímaváltozás. Bár az éghajlatváltozással több negatív hatás éri őket, van pozitív is. A fecskéknél például 2000-2010 között drasztikus, 60 százalékot is kicsivel meghaladó állománycsökkenés történt, viszont évről évre azt tapasztalják, hogy a fecskék kitolják a költést, és nem ritka, hogy szeptember közepén, akár még október elején is kihasználva a legalább egy hónappal meghosszabbodott nyarat, a fecskék megpróbálnak még egy költést.

"Tehát mindenféleképpen hatással van a madarakra, és az elkövetkezendő 30-50 évben igen drasztikus, és valószínűleg egy-egy fajnál villámgyors változást tapasztalhatunk meg" – jelentette ki Orbán Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×