eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Duális képzésben részt vevő tanulók a Mercedes-Benz kecskeméti oktatási központjában 2014. április 29-én. Huszonnyolc duális szakképzésben részt vevő diák fejezi be középiskolai tanulmányait a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél, akik júniustól álláslehetőséget kapnak a kecskeméti Mercedes-gyárban.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

A szakképzésben tanulók fellélegezhetnek, a diákok nyári gyakorlatáról van szó

A következő tanévtől a szakképzés sajátosságaihoz igazodnak a szakképzési intézmények tanévei – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM).

Bő egy héttel a kezdés előtt megjelent a Magyar Közlönyben a 2023/2024. szakképzési tanév rendje. A tárca közlése szerint az új rendszer bevezetését olyan, a szakképzés jellegéből adódó eltérések indokolják, mint a nyári szakmai gyakorlat vagy a duális képzés.

A korábbi szabályozás szerint a szakképző intézményekben megegyezett a tanév rendje a köznevelési intézményekével, a szakképzési törvény 2023 tavaszi módosításával azonban lehetőség van arra, hogy a szakképzésben is önálló jogszabály határozza meg a tanév, a tanítási év rendjét – közölte a tárca, hozzáfűzve, a szakképzési tanévrend bevezetését a szakképzés jellegéből adódó eltérések indokolják.

A legfontosabb különbség, hogy a szakképzésben a tanulók nyáron szakmai gyakorlaton vesznek részt, amit eddig a közneveléssel megegyező tanrend nem vett figyelembe.

A csütörtökön megjelent rendelet értelmében a szakképzésben a 2023/2024-es tanévben a tanítási év 2023. szeptember 1-től (péntektől) 2024. június 14-ig (péntekig), az utolsó évfolyamon 2024. május 3-ig (péntekig) tart.

  • Az őszi szünet 2023. október 27-től (péntektől) 2023. november 6-ig (hétfőig),
  • a téli szünet 2023. december 20-tól (szerdától) 2024. január 2-ig (keddig),
  • a tavaszi szünet pedig 2024. március 27-től (szerdától) 2024. április 3-ig (szerdáig) tart.

A tanítási év a szünetek beszámításával 179 tanítási napot jelent, ezen felül az oktatói testület hat munkanapot tanítás nélküli munkanapként használhat fel, amelyből egy tanítás nélküli munkanap programjáról a diákönkormányzat dönthet, egy tanítás nélküli munkanap pedig kizárólag pályaorientációs célra használható fel. A tanítási év első féléve 2024. január 19-éig tart – áll a közleményben.

A szakképzési tanév rendje a közneveléssel azonos kérdésekben teljes mértékben illeszkedik a köznevelési tanévrendhez; ilyen azonosságok a felvételi eljárás keretében történő felvétel és beiratkozás időpontja, a szakképző intézmény tizedik évfolyamán megvalósuló közneveléssel közös felmérések időszaka, valamint az érettségi vizsgához kapcsolódó időpontok.

Idézték a közleményben Hankó Balázst, a KIM innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárát, aki azt mondta: a kormány 2020-ban megújította és keresletorientálttá tette a szakképzési rendszert, kiszolgálva ezzel a gazdaság igényeit.

Az államtitkár szerint a versenyképes szakmai tudás megszerzéséhez elengedhetetlen a korszerű, biztos alapokon nyugvó szakmai gyakorlat.

A tudás elsajátításának kulcsa a duális képzési rendszer, ahol a fiatalok tanulmányaik idején valós munkakörnyezetben ismerkedhetnek meg választott mesterségük legkorszerűbb gyakorlati ismereteivel, szakmai praktikáival.

A gyakorlatorientált szakképzést szolgálja a szakképzés sajátosságaihoz igazodó új tanévrend is – hangsúlyozta az államtitkár a tanév rendjének meghirdetéséhez kapcsolódóan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×