eur:
390.98
usd:
366.85
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A főváros teljes területét érintő éjszakai viharban kidőlt fa a XIX. kerületben 2023. augusztus 5-re virradóan. Ezen a napon reggelig több mint ezer bejelentés érkezett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. Főleg kidőlt fák, leszakadó vezetékek, megsérült épületek és vízszivattyúzások miatt kértek tűzoltói segítséget.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Ez a vihar most Budapestet és környékét támadta meg – képek

Dunakeszinek kellett különlegesebb segítség máshonnan, a fővárosi kerületek megoldották a hirtelen jött özönvíz és viharos szél okozta bajt, igaz, villanyvezetékek és elöntött garázsok, pincék miatt még csütörtök délelőtt is dolgozni kellett. Egy tetőfelújítás közepette pedig lakhatatlanná vált egy VI. kerületi lakás.

Lecsapott a vihar este Budapestre és környékére.

A katasztrófavédelem helyettes szóvivője az InfoRádióban elmondta, a 122 „műveletet” végeztek a vihar miatt, a legtöbb beavatkozás ténylegesen a fővárosban és környékén volt, az intenzív csapadék és az erős szél okozott több helyen gondokat, fákat döntött ki, oszlopokat fektetett az útra, kerítésekre, vezetékekre, több helyen átmenetileg az áramszolgáltatás is szünetelt.

„Dunakeszin például a kidőlt fák miatt kérték a segítségünket, illetve villám csapott egy magas fába. Sződligeten pedig a 2-es útra dőlt egy nagy méretű fa” – sorolta Dóka Imre.

Budapesten is sok riasztást kaptak a tűzoltók, pincékbe, garázsokba, aluljárókba ömlött be az esővíz.

„A IX. kerületben például egy fa leszakított egy villamosvezetéket, a XII. kerületi Győri úton pedig két autót rongált meg egy leszakadt ág. A XIII. kerületben egy közvilágítási oszlop roncsolódott egy kidőlt fa miatt. Az Andrássy út egyik VI. kerületi társasházában egy tetőfelújítás miatt egy lakás lakhatatlanná vált” – tette hozzá.

Tekintettel arra, hogy van, aki csak reggel szembesült azzal, hogy kár érte, néhány esetben még délelőtt is dolgoztak a tűzoltók, de az esetek többségében a veszélyt már elhárították.

A tűzoltó egységek Budapesten belül elegendőnek bizonyultak, Dunakeszi viszont segítségre szorult – éppen a fővárosból.

Ilyenkor, ha egy ingatlant kár ér – például fa dől a házra, kerítésre –, a tulajdonos jól teszi, ha képeket készít, a katasztrófavédelemnek viszont nem kell külön szakvéleményt készítenie, ha az eset nem ér el egy bizonyos kárösszeghatárt – mondta még Dóka Imre. Egy tűzeset esetén viszont más a helyzet, ott a katasztrófavédelem állítja ki a szükséges dokumentumot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×