eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az új mobil árvízvédelmi fal egyik betétgerendáját teszi helyére egy szakember a Csepeli Szabadkikötőben tartott műszaki próbán 2018. augusztus 28-án.
Nyitókép: Mohai Balázs (MTI)

Már sehol nincs harmadfokú árvízvédelmi készültség az országban és az árhullám utánpótlására sem számítanak a szakemberek - a nap hírei

Még ebben a hónapban üzembe állhatnak az új traffipaxok Budapesten. Tengeri akna robbant a román tengerpart egyik kedvelt üdülőhelyén.

Már sehol nincs harmadfokú árvízvédelmi készültség az országban és az árhullám utánpótlására sem kell számítani – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjeSiklós Gabriella az Inforádióban elmondta: Drávaszabolcsnál, ahol a vízszint megközelítette az 1972-es rekordot, jelenleg másodfokú a védekezés, emellett marad a 24 órás figyelőszolgálat.

A Földön alig éri el az 1 század százalékot a könnyen hozzáférhető ívóvíz aránya – hívta fel a figyelmet legújabb podcastjában Áder János volt köztársasági elnök. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke ezúttal kiemelte: a Föld mindössze 2,5 százaléka édesvíz és annak is túlnyomó része fagyott állapotban van vagy mélyen a föld alatt. Úgy fogalmazott: a 20. század az olaj százada volt, a 21. század a vízé lett.

Tovább drágul az üzemanyag. A holtankoljak.hu azt írja, hogy szerdán a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is 7-7 forinttal emelkedik, aminek hatására a benzinkutak árai is nőnek. A hét közepén a 95-ös benzin átlagára literenként 636, a gázolajé 645 Ft lesz.

Jövőre 15 százalékkal drágulhatnak a sztrádamatricák. A Közlekedési minisztérium Totalcarnak azt írta: ekkora lehet az augusztusi infláció, ami meghatározza az áremelés mértékét. Így a lap számítási szerint például az éves országos sztrádahasználat a személyautókra több mint 56 ezer forintba kerülhet jövőre.

Járatokat töröltek Brüsszelben a Ryanair pilótáinak sztrájkja miatt. A Charleroi repülőtéren 88, mai (hét) és holnapi (kedd) gépet érint sztrájk. A pilóták továbbra is azt követelik, hogy fizetésüket állítsák vissza a koronavírus-járvány előtti szintre.

Összesen 45 sebességmérő kamera telepítését kezdte meg Budapest a rendőrséggel együttműködve - közölte a főpolgármester. Karácsony Gergely azt írta: bár a sebességmérők kihelyezése nem önkormányzati feladat, a halálos kimenetelű balesetek számának csökkentéséhez elengedhetetlen, hogy több kamera legyen városszerte.

A Lánchíd déli oldalán a Szent István-nap rendezvénysorozatának előkészületei idején is zavartalanul járhatnak a gyalogosok - közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Kovács Zoltán a Facebookon azt írta, hogy a műszaki előkészületek csak a Lánchíd északi oldalán zajlanak.

A Párbeszéd azt kéri, hogy augusztus 20-án ne rendezzenek tűzijátékot Budapesten. A párt uniós tanácsadója közölte: a tűzijáték költségei hatalmasak, miközben súlyosan egészségkárosító hatású. Jávor Benedek példaként a fény-, hang- és porszennyezést, illetve a levegőbe kerülő káros anyagokat említette.

Elkészült Budapest betöréstérképe, amelyből kiderült, hogy a rablók a főváros mely kerületeiben támadnak leginkább. A rendőrség szerint az V., VI., IX., II., és XII. kerületben élők vannak a legnagyobb veszélyben. Budapesten az év első felében 402 regisztrált betörés volt, míg tavaly ugyanebben az időszakban 444 bűncselekményt regisztráltak a rendőrök.

A nyári ellenőrzés alapján 26 százalék alá csökkent a be nem jelentett foglalkoztatottak aránya - hívta fel a figyelmet a gazdaságfejlesztési tárca. A hatóság vizsgálata 852 vállalkozás mintegy 2.800 munkavállalójára terjedt ki. A minisztérium azt is közölte: tavaly nyáron még az ellenőrzött munkavállalók 30,4 százalékát érintette a feketefoglalkoztatás valamelyik formája.

Rendkívüli ülést tart az Országgyűlés turisztikai albizottsága holnap (08.15) délelőtt a Booking.com késedelmes fizetése miatt, de beszámolók szerint a cég ma (hét) rendezte tartozásai nagy részét. Az albizottsági ülést a Fidesz kezdeményezte.

Újabb drón- és rakétatámadások érték Ukrajna legfontosabb kikötővárosát, Odesszát. A jelentések szerint a támadásban három lakos megsebesült a kialakult tüzekben.

Ukrajna közadakozásból akar új drónokat vásárolni. Az ukrán digitális fejlesztési miniszter a Telegramon arról számolt be, hogy 235 millió hrivnyát kezdtek el gyűjteni 10 ezer drón beszerzésére, és az első 3 órában már több mint 35 millió hrivnya gyűlt össze csak lakossági adományokból.

Tengeri akna robbant a román tengerpart egyik kedvelt üdülőhelyén. Senki sem sérült meg. Az akna kora délelőtt nekisodródott a KOSZTINESTI (Costinești) mólónak, a robbanástól a móló hullámtörő köveinek darabjai repültek szanaszét.

Skóciától északra, a NATO járőrövezetén belül tartóztattak fel két orosz bombázót brit vadászgépek. Korábban Dánia is arról számolt be, hogy orosz bombázók megközelítették a Benelux-államok légterét.

Népszavazást kezdeményezne az Európai Unió új menekültügyi reformjáról a lengyel miniszterelnök. Mateusz Morawiecki videoüzenetében azt mondta: az október 15-ei parlamenti választásokkal egy napon lehetne megtartani a referendumot.

Csádban humanitárius katasztrófát okozhat a szudáni menekültek áradata - figyelmeztet az Orvosok Határok Nélkül. A segélyszervezet helyi vészhelyzeti koordinátora arról számolt be, hogy naponta kétezer újabb menekülő érkezik a csádi táborokba. Szudánban április közepén kezdődött a konfliktus az elnök és egykori alelnöke között.

Szabadnapot kapnak az árvíz utáni helyreállításban segédkezők Szlovéniában. Ehhez szolidaritási nappá nyilvánította augusztus 14-ét a szlovén parlament.

Norvégia déli részén összeomlott egy vasúti híd az áradások nyomán. A meteorológiai előrejelzés szerint holnap ismét jelentős mennyiségű eső várható az ország dél-keleti részén, ezért a hatóságok arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy az további földcsuszamlások keletkezhetnek.

Az észak-afrikai Marokkóban első alkalommal regisztráltak 50 Celsius-fokos hőséget a mérések kezdete óta. A nyár kezdete óta egymást érik Marokkóban a hőhullámok, amelyek következményeként az átlagosnál 5-13 fokkal magasabb hőmérsékletek mérnek, és számos helyi rekord megdőlt.

Téli olimpiát rendezne 2030-ban, 2034-ben vagy 2038-ban Svájc. A játékokat nem egy, hanem több városban tartanák, ezért felmérést végeznek a lakosság körében is egy költséghatékony, ökológiailag, gazdaságilag és társadalmilag leginkább fenntartható téli olimpia és paralimpia megrendezésének támogatottságáról.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×