eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A new building is being constructed with use of tower crane
Nyitókép: ilkercelik/Getty Images

Már nem lát annyi feketemunkást a kormány, mint korábban

A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság szokásos, szezonális ellenőrzése alapján az idei nyáron volt a legkedvezőbb mind a szabálytalan munkáltatók, mind a szabálytalanul foglalkoztatott munkavállalók aránya 2015 óta.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közlése szerint a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2023. június 26. és július 14. között folytatta le a foglalkoztatásra vonatkozó jogszabályok betartását vizsgáló akcióellenőrzést.

A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság célja a szezonális ellenőrzéssel a súlyos jogsértések feltárása, azaz a jogsértő munkáltatók kiszűrése volt a kockázatok értékelésén alapuló célpontkiválasztással. Az ellenőrzés 852 vállalkozás - 2 818 munkavállalóját érintő - foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálta.

Az ellenőrzések a munkáltatók 73 százalékánál tártak fel a vizsgálatba vont munkavállalók 56 százalékát érintő valamilyen munkaügyi jogsértést. Az ellenőrzésbe vont 2 818 munkavállaló 25,8 százalékát (727 munkavállaló) érintette a be nem jelentett foglalkoztatás, mivel a jogviszonyuk rendezetlen volt.

Ez alacsonyabb a 2022. évi nyári akcióellenőrzés adataihoz képest, amikor az ellenőrzött munkavállalók 30,4 százalékát érintette a feketefoglalkoztatás valamelyik formája.

A be nem jelentett foglalkoztatással leginkább érintett építőiparban is javulást mutatnak az ellenőrzés adatai. Az ágazatban ellenőrzéssel érintett munkavállalók számához viszonyítva az építőiparban dolgozók 25,96 százalékát foglalkoztatták "feketén", ami 2015 óta a legkedvezőbb adat, ugyanakkor még így is a munkavállalók több mint egynegyedét érintette a feketefoglalkoztatás.

A munkabérrel kapcsolatos szabályok érvényesülése is pozitív irányba mozdult el az elmúlt években. A nyári akcióellenőrzésen így országosan mindössze 62 munkavállalót érintett munkabérrel kapcsolatos szabálytalanság.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×