eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Itt a nagy budapesti "betöréstérkép", reszkessen, ha elit környéken lakik

A tehetősebb kerületekben támadnak Budapesten a rablók. Egészen trükkös módszerekkel figyelik ki potenciális áldozatukat.

Volt, hogy egy olyan négyfős bandát kapott el a rendőrség, akik kifigyelték, hogy kik járnak luxusautókkal a város útjain, majd illegális módszerekkel a biztosítói adatbázisból kiderítették, hogy merre élnek a tulajok. A helyszínen több felderítést is tartottak és kifigyelték, hogy a lakók mikor vannak távol. Tizenhat ingatlanba törtek be és 34 milliós kárt okoztak mielőtt elkapták volna őket – írja a novekedes.hu a rendőrség adatbázisa alapján.

A fővárosban 402 regisztrált betörés volt az első felében. Tavaly ugyanebben az időszakban 444.

Budapest alaposan kiemelkedik az országos átlagból, ha betörésekről van szó. A lap által közölt térképről az látszik, hogy

a II., az V., a VI. és a IX. kerületben élők vannak veszélyben.

Mint olvasható, a tolvajok leginkább a kertes házakat szeretik. Ezekben könnyebb nagyobb értéktárgyakra bukkanni, ráadásul a kétszintes ingatlanoknál esténként kevésbé kell tartani a bentlakóktól, mert a hálószobák általában az emeleten vannak.

A rendőrség tanácsai, ha nyaralni megy:

  • Pár ezer forintért már lehet itthon is kapni úgynevezett TV-szimulátorokat. Ezek olyan gépek, amelyek időnként különféle erejű fénnyel világítják be a szobát. A használatuk mellett az üres lakás kintről úgy fest majd mintha bent valaki televíziózna.
  • A megtévesztés kedvéért lehet venni időzítős kapcsolókat, amelyek néha feloltják a lámpákat.
  • Fényben a legtöbb bűnöző nem szeret ügyködni a lakattal vagy a nyílászárókkal, ezért érdemes kintre felszerelni mozgásérzékelős lámpákat.
  • Már egy „Vigyázz, a kutya harap” feliratú tábla is segítheti az otthonunk biztonságát. Még akkor is ha nincs eb a háznál. Az illúzió kedvéért lehet venni kutyaugatást utánzó riasztót is.
  • A biztonsági záras ajtók előnye, hogy ha a betörő be is jut a házba mondjuk az ablakon át, nagyobb tárgyakat nem tud kivinni a bejáraton.
  • Ha van riasztó akkor a szirénát érdemes jól látható helyre tenni, így már hamar elijesztheti a betörőket.
  • Ha van kertünk, akkor zárjunk el minden olyan tárgyat, amely könnyen segíthetné a betörő dolgát, legyen az létra vagy akár egy kerti eszköz.
  • Nagy értékű ékszereket és készpénzt, ha lehet ne tároljunk otthon, pláne akkor ha hosszú időre elutazunk.
  • Ha a postaládánkban egyre nagyobbra duzzadnak a levél és újsághalmok akkor a betörőkben hamar felmerülhet a gyanú, hogy a lakás teljesen üres. Utazás előtt érdemes megkérni egy szomszédot, hogy a távollétünk alatt néha ürítse a postaládánkat.
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×