eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Egy diák iskolatáskájába pakolja új tankönyveit a Gyáli Bartók Béla Általános Iskolában 2018. augusztus 29-én. Az oktatási intézményekbe kevesebb mint egy hónap alatt 12,5 millió tankönyv került ki, ezek közül közel 8,5 millió az állami fejlesztésben kidolgozott kiadvány, a többit magánkiadók adták ki, közölte előző napi tájékoztatóján Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Korábban megkapják a szeptemberben esedékes támogatást a tanévkezdés előtt álló családok - a nap hírei

Mégsem csak a háziorvos foglalhat majd időpontot a betegnek. Lengyelország 10 ezerre emeli a fehérorosz határ térségébe átcsoportosított katonák számát.

Már augusztus végén megkapják a szeptemberben esedékes támogatást a tanévkezdés előtt álló családok - hívja fel a figyelmet a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A tárca közlése alapján a Magyar Posta augusztus 24-étől kézbesíti a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást és a gyermeknevelési támogatást. A Magyar Államkincstár augusztus 25-ére utalja a bankszámlákra a családi támogatást.

Mégsem csak a háziorvos foglalhat majd időpontot a betegnek a nem beutalóköteles szakrendelésekre. Rétvári Bence, a minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a Belügyminisztérium elfogadta az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos észrevételeit, és a jövőben a páciens továbbra is közvetlenül a járóbeteg-rendelő betegirányítási központjától kérhet időpontot.

Új rekord vízszinttel tetőzhet a Dráva Drávaszabolcsnál, a szakemberek továbbra is 24 órás fokozott készültség mellett várják a vízszint emelkedését, és homokzsákokkal erősítették meg az állami védvonalat. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte: a Rábán zavartalanul vonul le az árhullám, a Mura és a Sajó már apad. A Duna Budapestnél pedig kisebb árhullámmal vonult le.

Szlovéniában hasmenéses fertőző betegség terjed az árvíz sújtotta területeken, a Meza folyó völgyében. A szlovén Közegészségügyi Intézet felszólította a helyieket, hogy csak palackozott vagy forralt vizet használjanak fogmosáshoz, valamint a zöldségek és a gyümölcsök megtisztításához, zuhanyozás közben pedig ne érje víz az arcot. A magyar katasztrófavédelem 22 tagú búvárcsapatot, szivattyúkat, munkagépeket és az árvízi védekezéshez szükséges eszközöket ajánlott fel az árvízi helyzet kezelésére Szlovéniának.

Idén összesen 500 millió forintos keretösszeget biztosít a kormány szellemi alkotások magyarországi és külföldi levédésére. A Kulturális és Innovációs Minisztérium közölte: a vissza nem térítendő támogatás célja, hogy a kevésbé tőkeerős hazai szereplők is lehetőséget kapjanak az iparjogvédelmi aktivitásuk növelésére.

Fél év alatt több mint 260 jogsértő internetes tartalmat szűrt ki a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. Ezek 63 százaléka gyermekpornográfia volt. Az érintett időszakban 1995 bejelentést kapott a szervezet. A bejelentett tartalmak 58 százaléka a dark weben található.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint félrevezetőek azok a sajtóhírek, amelyek szerint a Liberty Steel utasítást adott a Dunaferr nagyolvasztójának leállítására. A tárca közleménye szerint a brit-indiai társaság jelenleg még nem gyakorol tulajdonosi jogokat a magyar vállalat felett, az értékesítés folyamata még nem zárult le.

Számos hiányosságot találtak a street foodok ellenőrzésénél a Nébih munkatársai. Az országszerte vizsgált 185 vendéglátó-létesítménynél 14 alkalommal szabtak ki bírságot és egy létesítmény tevékenységét korlátozták. A hatóság jelezte: az eddig kiszabott bírságok összege meghaladja a 300 ezer forintot.

Idén is lesz kiemelt szüreti ellenőrzés a szőlőtermelők védelmében. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta: a hatóságok a szüret idején a szőlőültetvények mellett a szőlőt feldolgozó borászati üzemeket is külön ellenőrzik.

A vártnál erősebb féléves eredmény alapján az idei évi előrejelzését is javította az OTP-csoport - közölte a bank vezérigazgató-helyettese. Bencsik László a második negyedévi eredményeket ismertetése után az InfoRádiónak azt mondta: a kormányzati terhek ellenére a tavalyi évhez képest több mint tízszeres a növekedés az első fél év nyereségében, az adózás utáni nyereség 577 milliárd forint lett.

Lengyelország 10 ezerre emeli a fehérorosz határ térségébe átcsoportosított katonák számát - jelentette be a nemzetvédelmi miniszter. Közülük 4 ezren a határőrséget segítik, 6 ezren pedig a kelet-lengyelországi helyőrségekben gyakorlatoznak majd. A lengyel nemzetvédelmi miniszter szerint különféle forgatókönyvekre kell készülni, ezért úgy döntöttek: az elrettentéséért közelebb viszik a fegyveres erőket a keleti határhoz.

Az ukrán külügyminiszter továbbra is kizárta a tárgyalásokat az orosz elnökkel, de lehetségesnek nevezte az egyeztetést egy harmadik fél közvetítésével. Dmitro Kuleba egy olasz lapinterjúban ehhez feltételként szabta, hogy az oroszok készen álljanak a visszavonulásra.

Oroszországban 12-re emelkedett a Szergijev Poszad-i raktárrobbanás után eltűntnek nyilvánítottak száma. A csütörtöki detonációban egy ember meghalt, 14-en súlyosan megsérültek. Az orosz Nyomozó Bizottság őrizetbe vette a felrobbant pirotechnikai raktár bérlőjét, a Piro-Rossz cég műszaki igazgatóját.

Molotov-koktélt dobtak Svédország bejrúti nagykövetségének épületére. A támadó elmenekült, az eset során senki nem sérült meg, köszönhetően annak is, hogy a gyúlékony anyag végül nem lángolt fel, így az éjszaka alatt elkövetett támadás nyomán kár sem keletkezett.

Megtiltotta a kínai befektetéseket egyes technológiáknál az amerikai vállalkozásoknak az Egyesült Államok kormánya. Washington nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva döntött erről. Peking ugyanakkor úgy reagált: Washington megfosztja Kínát a fejlődéshez való jogától.

További pénzügyi segítséget vár a fejlett országoktól a még megmaradt esőerdők védelmében a brazil elnök. Luiz Inácio Lula da Silva, az Amazonas-csúcstalálkozón bírálta a fejlett országokat, mert azok két évszázada mérgezik a környezetet.

Mától jövő keddig várja a közönséget a Sziget fesztivál. Az idén 30 éves kulturális rendezvényen több mint 50 programhelyszín lesz, 62 ország művészei lépnek fel, csaknem 200 magyar előadóval.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×