eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Jégbor készítésére szánt olaszrizling ültetvény Badacsonyörsön 2014. január 16-án. Az évek óta tartó enyhe időjárás miatt a Badacsony környéki boros gazdák nem tudnak jégbornak való szőlőt szüretelni, mivel azt fagypont alatti hőmérsékleten kell leszedni. A környéken utoljára 2010-ben tudtak jégbort készíteni. Az időjárás miatt a szőlősgazdák tetemes károkra számítanak.
Nyitókép: MTI/Nagy Lajos

Reszkethetnek a tilosban járó szüretelők

Idén is folytatódik a 2019-ben megkezdett szőlőszüreti ellenőrzési program, az elmúlt évek pozitív tapasztalatai alapján komoly piactisztító hatása van a borágazatban - közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Jelezte: a hatóságok a szüret idején a szőlőültetvények mellett a szőlőt feldolgozó borászati üzemeket is külön ellenőrzik, cél 2023-ban is a szőlőtermesztők érdekeinek védelme.

Az államtitkár hangsúlyozta, a program lényege annak a korábban tapasztalt visszás gyakorlatnak a megelőzése, amely szerint a szüretelt szőlő tényleges és a felvásárlónak az átadáskor feljegyzett cukortartalma között eltérés lehet, illetve a felvásárlási okiratokon, bizonylatokon sem az átvételkor mért mustfokot, hanem annál kisebb értéket rögzítettek. Ez hátrányosan érintheti az ágazat jogszabálykövető szereplőit, hiszen ez a gyakorlat a borkészítéskor visszaélésekre adhat alkalmat, és így negatív hatása van a szőlőárakra - mutatott rá a közleményben.

Ennek megelőzése érdekében indított 2019-ben közös szüreti ellenőrzési programot a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - emlékeztetett. Ezen ellenőrzések eredményesnek bizonyultak, ugyanis a hatóságok azt tapasztalták, hogy hatásukra a szüreti dokumentumokban feltüntetett értékek megfeleltek a valóságnak.

A hatóságok a szüret idején a szőlőültetvények mellett a szőlőt feldolgozó borászati üzemeket is külön ellenőrzik

- emelte ki Feldman Zsolt a közleményben.

Az államtitkár közölte: az idei esztendőben krízislepárlási támogatás megnyitásával is enyhíteni kívánják a piaci helyzetet. Emellett a kiterjesztett gyártói felelősség díj kapcsán az ágazat számára biztosított kedvezmények együttesen érdemi segítséget adhatnak a borászatok részére ahhoz, hogy a szőlő árában elismerjék a termelési költségek növekedését.

A várakozások szerint az ellenőrzési program idei végrehajtása eredményesen járul majd hozzá a szőlő- és borágazat védelméhez - fűzte hozzá Feldman Zsolt az Agrárminisztérium közleményében.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×