Nyáron a street food vendéglátóhelyeket kiemelten ellenőrizték a szakemberek: 185 létesítményt, köztük például büfékocsikat vettek górcső alá. Kiemelt figyelmet fordítottak az élelmiszerhigiéniai követelmények betartására, az imitátumok használatára és a vásárlók informálására – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményéből.
Az ellenőrzések során 14 esetben bírság kiszabása és 1 egység tevékenységének korlátozása mellett döntöttek, ezek összege meghaladja a 300 ezer forintot. A leggyakoribb hiányosságok az általános higiéniai és nyomonkövethetőségi problémákból, a dolgozók nem megfelelő egészségügyi, higiéniai ismereteiből és az allergénekről való tájékoztatás elmaradásából fakadtak.
Az alkalmazottak számos esetben érvénytelen egészségügyi kiskönyvvel dolgoztak, vagy fel sem tudták mutatni az alkalmasságukról szóló orvosi igazolást.
Ezenfelül a HACCP-ben előírt dokumentumokat sem vezették naprakészen, valamint a rovarok és rágcsálók irtása sem bizonyult megfelelőnek. Jellemző hiba volt még a szakosított tárolás hiánya is. Az ellenőrzéskor az is kiderült, hogy
az egységek csupán elenyésző részében használnak imitátum alapanyagokat,
és közülük olyan is volt, aki kifejezetten vegán termékekre szakosodott. Előfordult olyan egység is, ahol "dejós" kürtöskalácsot árusítottak, korrekt módon jelezve tehát a vásárlók felé, hogy a késztermék nem diót, hanem "dejót" tartalmaz. Csupán egyetlen forgalmazó figyelmét kellett felhívni a megfelelő jelölésre, mivel a tejfölt "felföl"-lel vagy "frissföl"-lel helyettesítették, azonban erről a vásárlókat nem tájékoztatták.
Mint írták, összességében elvétve kellett csak élelmiszereket kivonni a forgalomból. Egy súlyosabb eset fordult elő e téren: 50 kg húst kellett megsemmisíteni egy street food egységnél, ugyanis megszakadt a hűtési lánc.