eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

Háborognak a dombóváriak, százéves fasort vágnak ki a városban

A dombóváriak értetlenül állnak az előtt, hogy miért kellett kivágni egy százéves fasort a városban. A kivágások hátterében az áll, hogy a polgármester nyolcszázmillió forintot nyert a város vízelvezetésének megoldására.

Az érintett utcákból tövestől tüntetik el az egyébként egészséges fákat a munkák előkészítését végző vállalkozók. A vízelvezetését kívánják megoldani, emiatt kell a 100 éves fasort eltüntetni – számolt be az atv.hu.

„Ez a két fasor védett volt. Ugyanakkor az önkormányzat úgy szüntette meg a védettségét, hogy arról a Duna-Dráva Nemzeti Parknak nem kérte ki hozzájárulását.

Véleményünk szerint ez a jogszabályból következik” – nyilatkozta Szabó Lóránd, a Természetesen Dombóvárért Egyesület elnöke.

A dombóváriak beszámolója szerint az önkormányzat előzetesen senkivel nem egyeztetett. Egyszer csak megjelentek a látványtervek, majd munkának láttak. Hozzátették, aggódnak és félnek a védett fasor kiirtása miatt. Mint mondták, a gesztenyefák egészségesek, így tényleg érthetetlenül állnak a dolog előtt.

A madárvédők szerint is jogszabályokba ütközik a fasor kivágása. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője kiemelte, októbertől március végéig, amikor nincs lombfakadás és nem költenek a madarak, akkor kellett volna mindezt elintézni. Hozzátette, a jelenlegi formában „finoman fogalmazva sem elegáns, sőt törvénysértő”.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×