eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: pixabay

Nagy Anna: az egyszülős családok élete igazi logisztikai akrobatamutatvány

Az Egyszülős Központ vezetője szerint jelenleg Magyarországon 300 ezer szülő neveli egyedül gyermekét, 90 százalékuk édesanya. Bár az egyszülős családokat sokszor szembe helyezik a nagycsaládokkal, valójában a kettő között nagy az átfedés. Nagy Anna volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.

"Az embernek megjelenik általában a szeme előtt, amikor azt hallja, hogy egyszülős család: egy negyvenpluszos anyuka jelenik meg egy kisgyerekkel, aki 8-10 éves, és aki elvált hat éve. Azért a világ ennél sokkal színesebb" – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője.

Ma Magyarországon van körülbelül 300 ezer egyszülős család, ami 300 ezer különböző történet, élethelyzet.

"Mindenki a saját történetét, és a saját kérdéseit, gondjait hozza be hozzánk. Nem hiszem, hogy vannak tipikus helyzetek" – jelentette ki, árnyalva az egyszülős családokról szerinte fennálló képet.

Nagyon sokféleképpen, az egészen tragikustól az egészen konszenzusos módon lehet egyszülőssé válni. Amikor meghal a szülő, az a tragikus, amikor elválnak, mert úgy érzik, hogy külön már mindenkinek jobb, az a konszenzusos.

Nagy Anna azt mondta, vannak olyan dolgok, amelyek minden szülőnél, minden gyereknél nagyon hasonlóak, ahol egyszülős családról van szó.

"A kérdés, hogy miként oldjuk meg a mindennapi helyzeteket, amelyek egyébként két szülőre lettek az életben kitalálva,

függetlenül attól, hogy elváltak a szülők, egyedül vállalt valaki gyermeket, özvegyen maradt a szülő, egyedül maradt a várandósság alatt vagy egyedül fogadott örökbe. Bármi történik a szülőkkel, a gyerekért mindenképpen el kell menni 4-re az óvodába. Ezek az általános kérdések."

Más kérdés, hogy mi van akkor, ha valakinek egy gyászt kell feldolgozni, vagy sérült gyermeket nevel egyedül, és mi történik akkor, ha valaki várandós, és úgy van egyedül.

"Nekünk Egyszülős Központként feladatunk, hogy valamilyen választ, közösséget, megoldást tudjunk nyújtani" – mondta Nagy Anna.

A mindennapi helyzetekben úgy tud segíteni az Egyszülős Központ, hogy például a szülő elmegy az óvodába, utána beviheti a gyermeket hozzájuk pár órára délután, és vissza tud menni befejezni a munkát.

Kreativitás!

"Nagyon kreatív lesz az ember, amikor egyedül marad a gyerekével. Muszáj, hogy nagyon kreatív legyen, ez egy igazi logisztikai akrobatamutatvány" – mondta. "Ki kell találni, hogy ezeket a helyzeteket miként oldják meg, és mindig kitalálják, hiszen valahogy folynak a napok."

Az egyszülős családokban ez a bizonyos logisztika nagyrészt a nőkre hárul, ugyanis

a 300 ezer egyedül nevelő szülőnek közel a 90 százaléka anyuka.

Ez azt jelenti, hogy körülbelül 260 ezer anyuka van. A 12-13 százalék pedig 40 ezer olyan édesapát jelent, aki egyedül neveli gyermekét. Az arányok az Egyszülős Központnál nem egészen ilyenek, de mindenképpen sokkal több az édesanya.

A család nem válhatott családdá

"Az egyszülős családok nagy részében egyetlen gyerek van, ami azt gondolom, hogy nem jót mutat. Ez azt mutatja, hogy nem tudtak a családok családdá válni, tehát megszületik a gyerek, és utána felbomlik a házasság. Mert

az, hogy mi párként jól tudtunk működni, az nem jelenti azt, hogy családként is jól tudunk működni"

– mondta Nagy Anna.

Természetesen vannak olyan családok, akik több gyereket nevelnek. A családi pótlék adatai alapján a legtöbb a 11 gyermek volt, akiket egy szülő nevel.

"Még csak elképzelésem sincs, hogy ő ezt hogy csinálja" – fogalmazott a központ vezetője. Mint mondta, nagyon sokszor szembeállítják az egyszülős családokat a nagycsaládosokkal, de ez egyáltalán nem áll egymással ellentétben, hiszen

több mint 30 ezer egyszülős család egyben nagycsalád is, tehát vagy három, vagy annál több gyereket nevelnek.

Ez azért nem könnyű, mert 3-4-5 gyereket egyetlenegy szülőnek nevelni nagyon embert próbáló feladat.

Nem lendülnek túl a krízisen

Sokan azt gondoljuk, az első gyerek születése után kialakul a család, hiszen ez boldogságot jelent a párnak. "Hogy milyen az, amikor az embernek gyereke születik, az egy elmesélhetetlen dolog. Amikor megszületik a gyerekünk, egy olyan világban találjuk magunkat, amit előtte el sem tudtunk volna képzelni. A gyerek születése valóban egy csoda. Az, hogy az embernek gyereke van, egy csoda. És ha közben azt gondoljuk, halljuk, látjuk, vagy mondják nekünk, hogy ez csupa rózsaszín, csupa tejszínhab, és csupa csillámpor, akkor ez egyszerűen nem igaz" – mondta Nagy Anna. Példaként felhozta a párkapcsolatokat is, hogy az sem arról szól, hogy" kézen fogva sétálunk állandóan a holdfényben", hanem néha vannak konfliktusok, néha vannak problémák, amik rendbe vannak, és azt rendbe kell tenni.

Ugyanez a helyzet a gyerekkel: ha megszületik, nemcsak csöndben alszik az ágyában, hanem néha sír, problémát okoz, nem tudjuk azt csinálni, amit szeretnénk. Úgy tűnik, nagyon sok családban nagyon sok pár erre nem készül fel, nem mondja el nekik senki. Nem éltek például olyan három generációs háztartásban, ahol megtapasztalhatták volna, hogy a gyerek – mint minden más emberi lény – néha idegesítő, néha hangos, néha pedig nem lehet tőle aludni. "Ezt valahogy nem tudják megugrani ezek a családok, tehát nem tudják azt feldolgozni, hogy ezek olyan nehézségek, amit úgy hívunk, hogy normatív krízis. Ezek olyan krízishelyzetek amik természetes módon jönnek az ember életében" – zárta gondolatát az Arénában Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×