eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Holnaptól 15 százalékra nő a kötelező élelmiszerár-akciózás mértéke és bővül a kijelölt élelmiszerek köre is - a nap hírei

Augusztustól 650 ezer forintra emelkedik a SZÉP-kártya kedvezményes kerete és élelmiszerre is felhasználható lesz. Horvátország dunai és adriai kikötőit használhatja az ukrán gabona exportjára Kijev .

Holnaptól 15 százalékra nő a kötelező élelmiszerár-akciózás mértéke és bővül a kijelölt élelmiszerek köre is. A gazdaságfejlesztési tárca megerősítette: az árstop mai megszűnése után a kötelező akciókban jelenleg érintett 20 termékkör mellett a szabályok kiterjednek majd a korábbi 8 árstopos termékfajtára is úgy, hogy heti rendszerességgel legalább 2 termékfajtában kell valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kínálni.

A gazdaságfejlesztési tárca számításai szerint 2 százalékponttal csökkent az élelmiszer-infláció az online árfigyelő indulása óta. Eddig 650 ezren keresték fel az oldalt, amelyre 6 kereskedelmi lánc 1.200 boltja naponta küldi 62 alapvető élelmiszer árát.

Augusztustól 650 ezer forintra emelkedik a SZÉP-kártya kedvezményes kerete és élelmiszerre is felhasználható lesz – erősítette meg a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A munkáltatók a jelenlegi kereten felül egyszeri legfeljebb 200 ezer forintos többlet összeget utalhatnak dolgozóiknak.

A rezsivédelem a továbbiakban is változatlan formában és feltételekkel fennmarad – hangsúlyozta közleményében az Energiaügyi Minisztérium. Előzőleg a Portfolio az uniós helyreállítási terv új anyaga alapján arról írt: a kormány a rezsicsökkentés részleteinek átalakítását tervezi. A javaslat szerint a változtatás lehetővé tenné a lakossági áramfogyasztóknak, hogy dinamikus árképzés szerint vehessék az áramot évi 2.523 kilowattóra, azaz a rezsivédett árú éves fogyasztás felett.

Hatályba lépett a Paks II beruházás pénzügyi feltételeinek módosítása, miután Oroszország ratifikálta az erről szóló szerződést. Korábbi közlés szerint a projekthez tartozó hitelmegállapodás szerint az orosz fél legfeljebb 10 milliárd euró hitelt nyújt Magyarországnak. A hitel tőketörlesztését csak a két új erőművi blokk üzembehelyezését követően kell megkezdeni.

Az első félévben 19 százalékkal kevesebb lakás épült az előző év azonos időszakához képest. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint összesen 7.353 új lakás épült az év első 6 hónapjában. Az építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 10.880 volt, 39 százalékkal kevesebb, mint 2022 azonos időszakában.

Kamattámogatott hitelt és vissza nem térítendő támogatást javasol a lakások felújításához az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége. Az ÉVOSZ maximum 5 millió forint nagyságrendű hitel mértékéig javasolja a kamattámogatást, évi 5 százalékos kamatláb alkalmazásával.

Augusztus elsejével összevonják a Nemzeti Népegészségügyi Központot és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet. A Belügyminisztérium közlése szerint, egységes szervezetbe tömörítik az egészségügyi hatósági feladatokat. A létrejövő szervezetet, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot, Müller Cecília országos tisztifőorvos vezeti majd.

Határozatképtelen volt az Országgyűlés ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülése a kormánypártok távolléte miatt, így csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el. A mintegy háromnegyed órás ülésen a kormány képviselői sem vettek részt. A rendkívüli parlamenti ülést a Momentum kezdeményezte, miután a júliusi, vilniusi NATO-csúcson kiderült, Törökország hozzájárul, hogy Svédország is tagja legyen a katonai szervezetnek.

Új vezetője van a székesfehérvári NATO parancsnokságnak: a horvát Denis Tretinjak vezérőrnagyot a szlovákiai Tibor Králik dandártábornok váltja.

Ukrajna már a jövő héten tárgyal az Egyesült Államokkal a biztonsági garanciákról szóló kétoldalú megállapodásról. Kijev konkrét és hosszú távú elkötelezettséget szeretne kapni Washingtontól, hogy segít legyőzni Oroszországot, és megakadályozni egy esetleges újabb, jövőbeni orosz agressziót.

Horvátország dunai és adriai kikötőit használhatja az ukrán gabona exportjára Kijev. Erről a horvát és az ukrán külügyminiszter állapodott meg. Dmitro Kuleba azt mondta: azon fognak dolgozni, hogy a leghatékonyabb útvonalakat építsék ki ezekhez a kikötőkhöz.

Egymilliárd forintos keretösszegre pályázhatnak falusi civil szervezetek a Magyar Falu program keretében. Gyopáros Alpár a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa ismertette: a pályázatokat augusztus 31-ig lehet benyújtani.

Több mint hárommilliárd forintos keretösszeggel hirdet pályázatot a Belügyminisztérium a tanodák támogatására. A tárca augusztus 3-tól szeptember 15-ig várja a fenntartók pályázatait. A 2024-2026 évekre vonatkozó tanoda pályázat mintegy 175-180 tanoda támogatását teszi lehetővé. A programban a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő, valamint a hátrányos helyzetű vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek vehetnek részt.

Pénteken átadják a gyalogosforgalomnak a Lánchidat. A BKK közölte: másfél hónappal a határidő előtt befejeződik a történelmi híd felújítása, miután megkapta a teljes körű forgalomba helyezéshez szükséges hatósági engedélyeket.

Igazgatótanácsi tagnak választotta Kandrács Csabát, az MNB felügyeleti alelnökét az Európai Bankfelügyeleti Hatóság. A jegybank közleménye szerint magyar pénzügyi felügyeleti vezető ilyen magas testületi posztot több mint egy évtizede nem töltött be az uniós intézményben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×