eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
investment protection concept, growth money capital, banking
Nyitókép: anyaberkut/Getty Images

Vészjósló elemzés - Most tényleg nagyobb hullámvasútra ül a forint

Nagyobb árfolyammozgások várhatóak a következő időszakban a forint piacán - mondta az InfoRádió által megkérdezett elemző.

Az elmúlt hét vége felé kissé gyengült a forint, közelítette a 385-ös szintet, miközben korábban 375 környékén is járt már.

Hornyák József, a Portfolio.hu elemzője "jelentős mértékű ingadozást" lát a forint árfolyamában az elmúlt hetekben, ami azzal is összefügg azzal, hogy míg a Magyar Nemzeti Bank kifejezetten magas szinten tartotta az egynapos irányadó kamatot, az egy kiemelkedő stabilitást jelentett a forintnak.

"Most viszont, hogy a jegybank megkezdte a kamatcsökkentési periódust, hónapról hónapra 100 bázisponttal vágják a kamatszintet, ezzel a forint is újra érzékenyebbé vált a hazai és nemzetközi hírekre" - fogalmazott.

Mint folytatta, az elmúlt hetek költségvetési hírei, a büdzsé helyzete is a befektetők figyelmének a középpontjába került.

"Nagy kérdés, hogy a költségvetési hiány miként alakul, illetve hogy tartani tudja-e a kormány a hiánycélt vagy kell-e ezért valamilyen lépéseket tennie a kormánynak, esetleg a hiánycél megemelése kerül a figyelem középpontjába. Illetve az is kérdés, hogy minderre a nagy nemzetközi hitelminősítők hogyan reagálnak" - fejtegette Hornyák József.

Szerinte tehát alapvetően egy alacsonyabbá váló kamatkörnyezetben vannak kockázatok, amelyekre egyre inkább figyelni kell, ezek a tényezők teszik egyre inkább ingadozóvá a forint árfolyamát.

"Fel kell készülnünk, hogy nagyobb ingadozások is lesznek" - foglalta össze gondolatait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×