eur:
389.61
usd:
361.92
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Szavaznak a képviselők az Országgyűlés ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülésén 2023. július 31-én. A rendkívüli parlamenti ülést a Momentum kezdeményezte, miután a júliusi, vilniusi NATO-csúcson kiderült, Törökország hozzájárul, hogy Svédország is tagja legyen a katonai szervezetnek. Az ülés a kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Magukra maradtak az ellenzékiek az országgyűlésben

A kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés ellenzék által kezdeményezett hétfői rendkívüli ülése, így csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el. A mintegy háromnegyed órás ülésen a kormány képviselői sem vettek részt.

A rendkívüli parlamenti ülést a Momentum kezdeményezte, miután a júliusi, vilniusi NATO-csúcson kiderült, Törökország hozzájárul, hogy Svédország is tagja legyen a katonai szervezetnek.

Az ülés összehívását támogatta a DK, az MSZP, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP képviselőcsoportja, valamint egy független képviselő, és a svéd NATO-csatlakozásról szóló törvényjavaslat mellett további öt, ellenzéki kezdeményezésű előterjesztés napirendre vételét kérték.

Az elnöklő Latorcai János a napirend előtti felszólalások után közölte: Kocsis Máté (Fidesz) és Simicskó István (KDNP) levelet küldött az Országgyűlés elnökének, ebben a két kormánypárti frakcióvezető azt írta:

a Fidesz és a KDNP országgyűlési képviselőcsoportjai sem a házbizottságon, sem a rendkívüli ülésen nem vesznek részt.

A napirend elfogadásához nem volt elegendő jelenlévő képviselő, 45 igen, 2 nem szavazattal az Országgyűlés határozatképtelennek bizonyult.

Latorcai János közölte: az Országgyűlés következő ülését a házbizottság javaslata alapján hívják össze, majd az ülést lezárta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×