eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
fotó: BKK
Nyitókép: BKK

Történelmi pillanat előtt Budapest

Másfél hónappal a határidő előtt befejeződik Magyarország történelmi hídjának, a Lánchídnak a felújítása - közölte a BKK.

Az újjáépített híd megkapta a teljes körű forgalomba helyezéshez szükséges hatósági engedélyeket, így augusztus 4-én, pénteken immár a gyalogosok előtt is megnyílik. A járdák és velük együtt a hídfőkben lévő aluljárók megnyitása egyúttal a Lánchíd szerkezeti és műemléki rekonstrukciójának végét is jelenti, ezért történelmi pillanatnak számít Budapest és hazánk életében.

Eredményesen zárult a Lánchíd műszaki átadás-átvételi eljárása, ezzel véget ér a dunai átkelő felújítása. A kivitelező A-Híd Zrt. munkatársai a napokban befejezik az utolsó simításokat, kisebb javításokat, a felvonulási területen álló konténerváros bontását, majd a terület helyreállítását követően elbontják az azt határoló palánkkerítést.

A gyalogosok már augusztus 4-én, péntek déltől átkelhetnek a felújított Lánchíd két oldalán végigfutó járdákon,

és birtokba vehetik a hídfőkben lévő átépített, a korábbinál biztonságosabb gyalogos-, illetve gyalogos-kerékpáros aluljárókat is.

A járdákat 2021. március 17-én zárta le a kivitelező A-Híd Zrt., hogy elvégezze a felújításhoz szükséges előkészítő munkákat, vizsgálatokat és felméréseket. A hidat és környezetét csak 2021. június 16-án zárták le teljesen.

A híd megújult útpályáján tavaly december 16. óta közlekedhetnek a közösségi közlekedés autóbuszaival, taxival, motorral, kerékpárral, rollerrel, valamint a megkülönböztető jelzést használó járművekkel utazók. A budapestiek döntése nyomán, továbbá civil és szakmai szervezetek egyetértésével a felújítás befejezése után is marad a jelenlegi forgalmi rend az útpályán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×