eur:
389.3
usd:
362.53
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az Európai Unió zászlói lengenek egy épület előtt Brüsszel európai negyedében 2022. augusztus 5-én. Augusztusban az európai uniós intézmények a nyári szünet miatt zárva tartanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Stabil a demokrácia az EU-ban az Európai Bizottság jogállamisági jelentése szerint - a nap hírei

A béke lesz a központi témája az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek. Tartósan 4 százalék feletti gazdasági növekedést valószínűsít 2024-től az MBH Bank.

Az Európai Unió stabil demokrácia, az Európai Bizottság idei jogállamisági jelentésének megállapításai nem mutatják a jogállamiság helyzetének jelentősebb romlását a tagállamoknál - jelentette ki az átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos. Vera Jourová hangsúlyozta: több tagállamban főként az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupció és a média helyzete aggályos. Magyarországgal összefüggésben a rendeleti kormányzást lehetővé tevő jogrendet is problémásnak nevezte. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint minden vállalást teljesítettünk, azért támadják az országot, mert nem állt be a háborúpártiak sorába.

Elmarasztalta a belga államot a brüsszeli bíróság a menekültügyi válság kezelése miatt, és a menekültek megfelelő életkörülményeinek biztosítására kötelezte. A pert vallon, flamand és nemzetközi civil szervezetek indították a nemzetközi menekültügyi kötelezettség megszegése miatt.

A béke ideje lesz az idei Tusványos mottója - mondta az InfoRádiónak a szabadegyetem alapítója. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kiemelte: a múlt évet a háborúskodás és a békétlenség jellemezte Európában és a világban, ezért van szükség békességre. Orbán Viktor szombati beszédében várhatóan szintén hangsúlyos szerepet kap a béke.

A gazdasági együttműködés erősítéséről és a beruházások bővítéséről tárgyal Kínában a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton a magyar gazdaság szempontjából kiemelt kormányzati és gazdasági szervezetekhez látogat.

Újabb 6,5 milliárd forintos programot indít Bosznia-Hercegovinában a kormány – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a támogatással magyar mezőgazdasági eszközöket vásárolhatnak a termelők.

Magyarország továbbra is fenntartja együttműködését Oroszországgal az uniós szankciók által nem korlátozott területeken – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az orosz egészségügyi miniszterrel tartott budapesti találkozó után azt mondta: ez nemzeti érdek, különösen az energiabiztonság szempontjából.

Megkezdődtek a paksi beruházás résfalazási munkái, illetve augusztusban megindul a 6-os blokk alatti föld kitermelése – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette: a teljes talajkiemeléshez szükséges engedélyek véglegesítése is a tervek szerint halad.

Tartósan 4 százalék feletti gazdasági növekedést valószínűsít 2024-től az MBH Bank. A pénzintézet tőkepiaci elemzői úgy vélik, hogy a munkaerőpiac a várakozásoknál is stabilabb, a munkanélküliség pedig alacsonyabb a vártnál. A reálbérek alakulásában augusztusra fordulatot, az év végére pedig 9 százalékos emelkedést várnak.

A Mathias Corvinus Collegium már 2021 áprilisa óta kisebbségi részvényese a Libri Csoportnak. Ebben az időszakban a vállalatcsoport üzletileg és pénzügyileg még sikeresebbé vált – mondta az intézmény főigazgatója. Szalai Zoltán az Inforádió Aréna című műsorában kifejtette: az MCC továbbiakban is stratégiai-pénzügyi befektetőként kíván hozzáadott értéket nyújtani a vállalatcsoport számára.

Franciaország elővárosaiban tovább csökkentek az éjszakai erőszakos cselekmények. Országszerte 16 embert állítottak elő, közülük 8-at a párizsi agglomerációban vittek el gyújtogatás vagy rongálás miatt. Az erőszakhullámot egy rendőri túlkapásban 9 nappal ezelőtt megölt tinédzser halála váltotta ki.

Átadták a brit uralkodónak a skót koronázási ékszereket. A ceremónián a skót koronát nem helyezték III. Károly fejére, azt a király csak megérintette, és hitet tett Skócia népének szolgálata mellett.

Az Európai Unió Bírósága megerősítette Carles Puigdemont volt katalán függetlenségpárti vezető és két társa európai parlamenti képviselői mentelmi jogának felfüggesztését az ellenük folyó spanyolországi bírósági eljárás miatt. A volt vezetőt és társait lázadás vádjával akarják bíróság elé állítani a katalán függetlenségről szóló 2017-es népszavazás megtartásában játszott szerepük miatt.

Az orosz elnök szerint a vártnál jobban teljesít az orosz gazdaság. Vlagyimir Putyinnak a miniszterelnök számolt be a legújabb adatokról. Mihail Misusztyin tájékoztatása szerint az orosz GDP bővülése az idén meghaladhatja a 2 százalékot, a fogyasztói árak növekedése pedig éves szinten 5 százalék alatt maradhat.

Közös légi- és légvédelmi hadgyakorlatot tart szerdától Oroszország és Szíria. A 6 napos műveletben a légitámadások elhárítását gyakorolják. Moszkva indoklása szerint az utóbbi egy napban 9 alkalommal sértették meg a repülésbiztonsági szabályokat az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció drónjai.

Sikertelenül próbált meg elfogni két olajszállító hajót a Hormuzi-szorosban az iráni haditengerészet. A műveletet az amerikai haditengerészetének ötödik flottája akadályozta meg. Amerikai közlés szerint a tankerhajók törvényesen közlekedtek a nemzetközi vizeken.

Egy nap alatt megdőlt a globális átlaghőmérséklet rekordja. Az Egyesült Államok Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatalának közlése szerint július 4-e volt az eddigi legforróbb nap a világon a mérések kezdete óta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×