eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: YouTube/The Royal Family Channel

Újabb koronát kapott a brit uralkodó - videó

Egyházi szertartás keretében, formálisan átadták szerdán a brit uralkodónak a skót koronázási ékszereket.

A király és felesége, Kamilla - akinek saját jogán királynői rangja van - az edinburgh-i uralkodói rezidenciáról, a Holyroodhouse palotából érkezett szerda délután, díszes katonai felvonulás után a székesegyházba. Az útvonal mentén több tízezres tömeg üdvözölte a királyi házaspárt, de több helyen monarchiaellenes tüntetések is voltak, amelyek résztvevői "Nem az én királyom" feliratú táblákat tartottak a magasba.

A szerdai ceremónia a skót nemzeti egyház, a Church of Scotland XIV. századi főtemplomában, az edinburgh-i St. Giles-székesegyházban zajlott. A szertartáson III. Károly formálisan átvette a XVI. századi skót király, V. Jakab 1540-ben készült koronáját, valamint a skót uralkodói jogart és kardot. A kardot újonnan tervezték és készítették, mivel az eredeti, amely szintén a XVI. században készült, meggyengült állaga miatt nincs mozgatható állapotban.

A skót koronázási ékszerek ugyanakkor - a kardon kívül - a legrégebbiek egész Nagy-Britanniában.

Az angol polgárháború és I. Károly angol király 1649-es kivégzése után ugyanis Oliver Cromwell győztes puritánjai megsemmisítették az angol koronaékszereket, az arany- és ezüstkincseket beolvasztották, a drágaköveket eladták. A jelenlegi angol koronaékszerek közül a legrégebbi is csak a királyság helyreállításának idejéből, 1660-ból származik.

A szerdai edinburgh-i ceremónián a skót koronát nem helyezték III. Károly fejére, a király csak megérintette az ékszert és hitet tett Skócia népének szolgálata mellett. A skót koronaékszerek továbbra is Skóciában maradnak.

III. Károly király édesanyja, a néhai II. Erzsébet királynő tavaly szeptemberben hunyt el skóciai nyári rezidenciáján, Balmoral kastélyában, és halála óta elsőszülött fia, Károly addigi trónörökös az Egyesült Királyság uralkodója.

Károlyt május 6-án koronázták meg a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában.

Skóciában a függetlenségpárti Skót Nemzeti Párt (SNP) van kormányon, és a legutóbbi felmérések szerint a skótok alig 37 százaléka támogatja a monarchia intézményét.

Humza Yousaf skót miniszterelnök, az SNP vezetője jelen volt a St. Giles-székesegyházban tartott szerdai ceremónián, de az SNP és a vele szövetséges skóciai Zöldek több képviselője részt vett a monarchiaellenes tüntetéseken.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×