eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Wikipédia/James Gathany/CDC

Kiderült, kötelezhető-e magánszemély a szúnyogok irtására

Egy miniszteri rendelet szabályozza, hogy hol kinek a feladata a vérszívók gyérítése.

2013 óta a katasztrófavédelem irányítja a szúnyogok elleni központi védekezést Magyarországon. Idén áprilisban kezdődött az országos szúnyoggyérítés, ami a tervezett ütemezésnek megfelelően azóta szakaszosan folyik, de a kis vízfelületeken fejlődő szúnyogok elleni hatékony védekezés érdekében a lakosság figyelmét is szükséges felhívni arra, hogy érdekük és kötelességük a szúnyogok szaporodásának akadályozása otthonukban.

A Sokszínű Vidék felidézi, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán a szúnyogok elleni védekezésről szóló tájékoztatóban is felmerül a kérdés: kötelezhető-e valaki a szúnyogok irtására? A válasz: igen.

A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 1998-as népjóléti miniszteri rendelet szerint a vérszívó szúnyogok egészségügyi kártevőnek minősülnek, melyek ellen védekezni kvell. A védekezésről, a költségek fedezéséről, valamint a szükséges rendszabályok és eljárások végrehajtásáról az érintett terület vagy épület tulajdonosa (bérlője, használója, kezelője), illetőleg a gazdálkodó szerv fenntartója köteles gondoskodni.

Magánterületen tehát a tulajdonos/fenntartó kötelessége, közterületen pedig az önkormányzat felelőssége a kártevők elleni védekezés.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×