eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Bevásárlókocsi egy londoni ABC-áruházban 2022. augusztus 17-én. Nagy-Britanniában az infláció elérte a 10,1 százalékot, az utóbbi 40 év legmagasabb szintjét. A brit jegybank recesszióra figyelmeztet, miközben a megélhetési költségek, azon belül elsősorban az élelmiszerárak emelkedése felfelé hajtja az inflációt, és az a Bank of England előrejelzése szerint az év végére 13 százalékra nő az országban.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Nagy változások élesedtek július elsejétől – itt vannak a részletek

A kereskedelemben és a hulladékgazdálkodásban is fontos változások léptek életbe július elsejétől Magyarországon. A lakossági megtakarítások adózása is megváltozott, újdonság jött a MÁV-nál és a bankszámláknál.

A kormány az élelmiszerárak letörésére júniustól kötelező akciózást írt elő a kiskereskedelmi üzleteknek, emellett július elsejétől elindult az online árfigyelő rendszer, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal működtet. A rendszer az élelmiszerek napi árát közli majd, ezzel elviekben fokozza az árversenyt a boltok között, így árleszorító, inflációmérséklő hatást remélnek tőle. A rendszerben arra is figyelnek, hogy a kereskedelmi egységek idő előtt ne ismerhessék meg egymás árait, a beküldött adatokat éjszaka egy adott időpontban frissítik, és ettől az időponttól láthatja mindenki a valós adatokat.

Július elsejétől megváltozott a lakossági megtakarítások adóterhe. A 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett már 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is kell fizetni a július 1-je után keletkező betéti kamatok és az újonnan vásárolt értékpapírokból keletkező kamatjövedelmek után.

Július elseje változást hozott a vendéglátóüzletek és turisztikai attrakciók számára is. 100 millió forintos tavalyi nettó árbevétel felett kötelező számukra az adatszolgáltatás Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak. A kisebb, 12 milliós árbevétel alatti vállalkozások ez alól mentesülnek. Az NTAK-regisztráció ugyanakkor továbbra is minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára kötelező, ennek elmulasztása szankcionálható.

Július elsejétől alakult át a hulladékgazdálkodás, mostantól a koncesszorként a MOHU MOL végzi a hulladékok elszállítását. A változásokból az ígéretek szerint a lakosság semmit nem fog érzékelni. A kukát ugyanaz a szolgáltató ugyanúgy, ugyanazokon a napokon fogja elvinni, mint korábban. Hosszú távon azonban lesz változás, hiszen a távlati cél az, hogy a már a közeljövőben jelentős mértékben növekedjen az újrahasznosított hulladékok aránya Magyarországon.

Július elsejétől szigorítják a hitelfelvételt azok számára, akiknek egyedül vagy adóstárssal együtt legalább 500 ezer forint, de a 600 ezret el nem érő havi nettó jövedelmük van. A szabályt a jelzáloghitelekre és a fedezetlen hitelekre, vagyis a személyi kölcsönökre is alkalmazni kell.

Július elsejétől emelkedik a szabad felhasználású diákhitel kamata, 7,99 százalék lesz az új kamat 2023. december 31-ig. A szabad felhasználású diákhitel kamata 2022. július 1-jétől emelkedett 1,99 százalékról 4,99 százalékra. Az is változás, hogy júliustól a diákhitelt csak akkor lehet felvenni, ha az igényló az OTP, az MBH, az Erste Banknál vagy a Gránit Banknál nyit számlát.

Szintén a bankokat érintő változás az 1000 forintos alapszámla bevezetésének kötelezettsége, amit bárki igénybe vehet jövedelmi korlát nélkül, egy feltétel azonban van: nem lehet más banknál számlája.

Július elsejétől él majd a gazdaságvédelmi akcióterv részeként bejelentett áramárplafon is. A kormány ezen intézkedése összesen 40 milliárd forinttal csökkenti a korábban magas szinten rögzített árú szerződéseik miatt hátrányt szenvedő vállalkozások rezsiterheit. A feldolgozóiparban működő, szálláshely-szolgáltatással vagy raktározással foglalkozó mintegy ötezer cég 2023 második felében így sokkal olcsóbban juthat villamos energiához.

Július elsejétől a MÁV-START és a GYSEV járatain megszűnnek az IC-pótjegyek és a gyorsvonati pótjegyek, a helyükbe új, egységes árazású helyjegyek lépnek a vasúti távolsági közlekedésben. Szombattól már az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz. Módosul a kilométeralapú menetjegyek díjszabása. Megszűnik az ingyenes utazás a Budapest-bérlettel a Nyugati pályaudvar és Ferihegy között közlekedő IC-ken.

Megnyílik július elsejével a lehetőség a vásárlással egybekötött készpénzfelvételre, amely havonta legfeljebb két alkalommal, 40 ezer forintot összességében meg nem haladó mértékben teszi lehetővé, hogy a vásárlók készpénzhez juthassanak Ezen készpénzfelvétel után a vásárlók bankja nem számíthat fel díjat és költséget.

Az egészségügyben is nagy változások vannak július elsejétől. Elkerül az önkormányzatoktól a védőnői feladatok ellátásszervezése, és ezáltal ezen a területen is állami irányítás valósul meg. Július elsejétől a háziorvosi ügyelet délután négytől este tíz óráig a járásközpontban lesz, mindig azonos helyen. Szintén júliustól 18 százalékkal emelkedik az ápolók és az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók alapbére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×