eur:
390.69
usd:
366.16
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
SZÉP-kártyák
Nyitókép: Magyarország kormánya

Tilalom is van - megjelentek az új SZÉP-kártyás szabályok

Máris olvasható a hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv három intézkedése a Magyar Közlönyben, fontos kikötések váltak ismertté.

Hideg élelmiszerre is lehet költeni augusztus 1. és december 31. között a SZÉP-kártyákról, amelyekre a munkáltatók az eddig maximumnál 200 ezer forinttal többet tölthetnek fel - jelentette be hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. További két gazdaságvédelmi intézkedésről is döntöttek - ezek a rendeletek még aznap késő este megjelentek a Magyar Közlönyben.

Széchenyi Pihenő Kártya

A rendelkezés szerint "béren kívüli juttatásnak minősül – ha a juttató a munkáltató – a munkavállaló részére 2023. december 31. napjáig a Széchenyi Pihenő Kártya juttatás céljából nyitott korlátozott rendeltetésű fizetési számlájára az Szja tv. 70. § (8) bekezdése szerinti

éves rekreációs keretösszegen felül, attól függetlenül utalt legfeljebb 200 ezer forint egyszeri juttatás is".

Szerepel az is a szövegben, hogy a Széchenyi Pihenő Kártyával kezdeményezett fizetés 2023. december 31. napjáig a kereskedő által értékesített élelmiszer vásárlására is felhasználható.

Fontos azonban tudni, hogy a szabályozásnál az élelmiszer kategóriába nem tartoznak bele

  • az alkoholtartalmú folyadékok,
  • a dohány és feldolgozott dohánypótló termékek,

vagyis ezeket nem lehet megvenni SZÉP-kártyás fizetéssel.

A szabályok augusztus 1-jén lépnek életbe.

Áramársapka cégeknek - fizet az állam

Megjelent a villamos energia versenypiaici árazásával kapcsolatos kérdésekről szóló rendelet is a Magyar Közlönyben. Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint több mint ötezer vállalkozást szabadítanak ki e szabályozással a fix áras áramszerződéseikből.

A vállalkozói "áramársapka" 2023. július 1-jétől december 31-ig alkalmazható az alább részletezett szerződések alapján értékesített villamos energiára. Az ezért fizetendő energiadíj legfeljebb 200 euró/MWh mértéken számolható el ebben az időszakban. (Ha nem euróban szabták meg az árat, akkor az MNB 2023. június 1-jei árfolyamán kell elvégezni.)

Az energiakereskedők a döntés nyomán összesen mintegy 40 milliárd forint bevételtől esnek el.

A teljes tétel nagyjából háromnegyede az állami tulajdonú MVM Csoportnál jelentkezik, de a kormány a többi áramkereskedőt is 100 százalékban kompenzálja.

A szabályozás szerint arra a fix áras szerződésre vonatkozik az ármaximálás, amely 2023. június 1. napján hatályban van, illetve

  1. amely az átadott villamos energiáért fizetendő energiadíjat nem árindexált módszertan alapján határozza meg (a továbbiakban: fix ár), vagy
  2. amely alapján az átadott villamos energiáért a fizetendő energiadíjat a szerződésben szereplő árindexált módszertant használó villamosenergia-árképlet szerinti elszámolás alkalmazása helyett a szerződésben egyedileg biztosított árfixálási opciót kihasználva 2023. június 1. napján nem árindexált módszertan alapján (a továbbiakban: fixált ár) kell meghatározni.

E második esetben ha a szerződésben meghatározottak szerint a szerződés nem 2023. december 31. napjáig alkalmazandó, úgy az egyedi villamosenergia-vásárlási szerződés csak a fixált ár
alkalmazásának ideje alatt tartozik e rendelet hatálya alá.

A rendelet hatálya nem terjed ki azon fix áras szerződésű felhasználóra, amely felett az állam, a helyi
önkormányzat, az országos vagy a helyi nemzetiségi önkormányzat többségi befolyással vagy közvetett befolyással rendelkezik.

Az áramárplafon automatikusan a szerződések részévé válik, érvényesítése érdekében a vállalati ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az EM a változásokkal kapcsolatban hétfőn emlékeztetett: a kormányrendelet a főtevékenységként feldolgozóiparral, szálláshely-szolgáltatással vagy raktározással (szállítást kiegészítő tevékenységgel) foglalkozó gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó meglévő áramvásárlási szerződésében fixált árat csökkenti le.

A nettó 200 eurós maximált ár a ráépülő további díjakkal együtt kilowattóránként mintegy bruttó 125 forintos kiadást jelent. Összehasonlításképpen: az MVM Csoport 2022 végén az úgynevezett Váltó fix tarifák bevezetésével segítette azokat a piaci ügyfeleket, akik ennek hiányában ellátatlanul maradtak volna. A kormány korábbi döntése május elsejétől megfelezte az e körbe tartozó fogyasztók energiadíjait. E cégek és intézmények így jelenleg körülbelül bruttó 134 forintos egységáron kapják a villamos energiát. A gazdaságvédelmi akciótervvel megsegített vállalkozások tarifája tehát még ennél is kedvezőbb lesz júliustól az év végéig - ismertették.

Az árcsökkentés fejében a cégek növelik gyártási kapacitásaikat, és az év végéig nem emelnek árat. E vállalások betartását a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ellenőrzi majd.

Gyógyszergyártók, gyógyszerforgalmazók

Megfelezhető a 40 százalékos extraprofit beruházásokkal és/vagy kutatás-fejlesztéssel, illetve a gyógyszergyártók 2024-ben a megfelezett extra terhet is a felére csökkenthetik ugyanilyen vállalások, beruházások esetén. Részletek itt.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×