eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Bevásárlókocsi egy londoni ABC-áruházban 2022. augusztus 17-én. Nagy-Britanniában az infláció elérte a 10,1 százalékot, az utóbbi 40 év legmagasabb szintjét. A brit jegybank recesszióra figyelmeztet, miközben a megélhetési költségek, azon belül elsősorban az élelmiszerárak emelkedése felfelé hajtja az inflációt, és az a Bank of England előrejelzése szerint az év végére 13 százalékra nő az országban.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Indulásra kész az online árfigyelő rendszer

Az árak csökkentése érdekében július 1-jétől online árfigyelő rendszer váltja az élelmiszerárstopot. A Magyar Közlönyben olvashatók a részletek arról, hogy mely termékek tartoznak majd az intézkedés körébe.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány augusztus 1-jével kivezeti az élelmiszerárstopos termékek körét, mert az előrejelzéseik szerint augusztusra 15 százalékra csökkenhet az infláció.

Ezzel egyídőben a kormány több új eszközt is bevezet az infláció elleni harcban. Így például a kormány az online árfigyelő rendszertől és a kötelező bolti akcióktól várja, hogy az élelmiszerárstop augusztus 1-jével történő megszűnése után se szabaduljanak el az árak.

A kormányzat árstabilizálási szándéka szerint az árstop kivezetésével párhuzamosan a kötelező bolti akciók mértéke 10-ről 15 százalékra emelkedik. Az intézkedés kiterjed azokra a termékekre is, amelyekhez eddig hatósági áron lehetett hozzájutni.

Az akciós ár alapja a bruttó beszerzési ár lesz. A kormány így kerülné el a korábban árstopos termékek brutális áremelkedését.

Az árak fékentartása érdekében ugyanakkor

  • már június 1-től működik a kötelező bolti akciózás,
  • július 1-től indulásra kész az online árfigyelő rendszer,
  • augusztus 1-től pedig már SZÉP-kártyával is lehet majd hidegélelmiszert vásárolni.

Az index.hu írása szerint már olvasható is a Magyar Közlönyben, hogy miként fog működni az online árfigyelő rendszer július 1-jétől, és, hogy mely termékek tartoznak majd az intézkedés körébe.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter rendeletéből pontosan kiderül, mely termékek tartoznak majd az online árfigyelő rendszer látókörébe. A rendeletben részletesen megjelenik a termékkategóriákra vonatkozóan meghatározott bruttó eladási ár, amely lehet dobozár, darabár vagy csomagár; az árfigyelő rendszerbe bevont élelmiszer-termékcsoport megnevezése, a termék azonosításához szükséges egyéb adatok, illetve az árfigyelő rendszerben rögzítendő termékek pontos azonosítását lehetővé tevő adatok is.

A kereskedő valamennyi üzletére vonatkozóan köteles az egyes termékkategóriákon belül minden olyan általa forgalmazott termékre adatot szolgáltatni, amely megfelel a mellékletben meghatározott leírásnak és kiszerelésnek. A kereskedő az adatszolgáltatás során a termékekre vonatkozóan köteles feltüntetni a termék napi árát oly módon, hogy megjelöli az egységárat és a termékhez tartozó eladási ár típusa szerinti árat. Emellett a kereskedő a napi ár mellett köteles feltüntetni a termék korábbi árát, a termék korábbi egységára és a termékhez tartozó eladási ár típusa szerinti korábbi ár megjelölésével – áll a vonatkozó rendeletben.

„A törzsvásárlói ár alkalmazása esetén a kereskedő a bekezdés szerinti napi ár és a korábbi ár mellett köteles feltüntetni a termék bruttó törzsvásárlói árát oly módon, hogy megjelöli az egységárat és a termékhez tartozó eladási ár típusa szerinti árat”

– olvasható a Magyar Közlönyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×