eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Young woman using smart phone and checking bills, taxes, bank account balance and calculating expenses in the living room at home
Nyitókép: kitzcorner/Getty Images

Döntöttek a diákhitel kamatáról

2023. július 1-jéig volt érvényes szabályozás. A kamattámogatott hitel mellé más kedvezményt is nyújtanak majd.

"A szankciók miatt a kamatkörnyezet drasztikusan megromlott, azonban ebben a nehéz gazdasági helyzetben is meg kell védeni a diákok és a hallgatók érdekeit, biztosítani kell, hogy aki akar és képes rá, az anyagi lehetőségétől függetlenül tanulhasson, végzettséget, illetve diplomát szerezhessen" – írja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A jelenlegi kamatkörnyezetben a hatályos szabályok szerint a diákhitel kamatjának 14 százalékra kellene emelkednie, de a kormány ezért úgy döntött, továbbra is fenntartja a szabad felhasználású Diákhitel1 jelentős mértékű kamattámogatását. Így

2023. július 1-től kezdődően az ügyfeleknek, a hitelfelvevő hallgatóknak és a már végzett diákoknak a 14 százalékos kamatmérték helyett csak 7,99 százalékos kamatot kell megfizetnie.

Emellett továbbra is kamatmentesen áll rendelkezésre a Képzési Hitel és a Diákhitel2.

Jelenleg mintegy 200 ezren veszik igénybe a Diákhitel Központ által kezelt termékeket, amelynek felét teszi ki a szabad felhasználású Diákhitel1-et igénybe vevők köre. Hozzáteszik: a kormány év végére egy számjegyűre csökkenti a szankciós inflációt., ennek érdekében indult el júniustól a kötelező akciózás és ezt segíti a júliusban induló online árfigyelő rendszer.

"Az egy számjegyű infláció, valamint ezt követően az egy számjegyű jegybanki irányadó kamat elérése megnyitja a lehetőséget, hogy a Diákhitel1 kamata újra 4,99 százalékos szintre csökkenhessen" – írták.

A sajtóközleményben megjegyzik, hogy a kamattámogatott hitel mellett 2023. július 1-től a diákhitelt igénybe vevők minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel nyithatnak majd diákhitel folyószámlát a fiatalok, hiszen a "diákhitel számlát" biztosító kereskedelmi bankoknak ingyenesen kell biztosítaniuk például a havi számlavezetést, az elektronikus szolgáltatások felületének használatát, a havi bankszámlakivonatot és a kapcsolódó bankkártya használatát is.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×