eur:
390.28
usd:
365.32
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Credit card terminal at large store at the cashier station.
Nyitókép: fotofrog/Getty Images

Júliustól a boltokban is lehet készpénzt felvenni – így állnak az üzletek

A kereskedelmi egységek dönthetik el, hogy biztosítják-e a szolgáltatást – a többség egyelőre nem.

Július 1-jétől havi legfeljebb két alkalommal lehet összesen maximum 40 ezer forintot felvenni a cash-back szolgáltatást kínáló kereskedőknél, szolgáltatóknál kártyás fizetés esetén úgy, hogy ezt előre jelezzük. Bankszámlánkat ilyenkor a vásárlás plusz a készpénzfelvétel együttes összegével terheli majd meg a bank. Az új lehetőség mellett továbbra is fennmarad a havi szintén kétszeri, de legfeljebb összesen 150 ezer forintos értékhatárig biztosított ingyenes készpénzfelvétel hazai ATM-ekből. Ez azt jelenti, hogy összesen négy alkalommal összesen 190 ezer forint készpénz vehető fel díjmentesen.

A 24.hu felhívja a figyelmet, hogy a bolti készpénzfelvétel nem jár automatikusan: nyilatkozni kell a banknak adott hó 20-áig, hogy a következő hónaptól igénybe vehessük a díjmentes készpénzfelvételt, de az ingyenes készpénzfelvételről már megtett és vissza nem vont ingyenes készpénzfelvételi nyilatkozatot úgy kell tekinteni, hogy az vonatkozik a készpénzátvételi szolgáltatás (cash-back) díj- és költségmentes igénybevételére is.

A bankoknak kell biztosítaniuk a technikai feltételeket, a kereskedőknek pedig fel kell készülniük az esetlegesen megnövekvő készpénzigény kiszolgálására.

Az OTP már nyújt cash-back szolgáltatást a Penny üzleteiben, erre a kártyához beállított vásárlási limit erejéig van lehetőség: lakossági kártyáival minimum 3000 forint feletti vásárlás esetén maximum 20 ezer forint készpénz vehető fel korlátlan alkalommal. A Penny országos bolthálózata 229 egységből áll, havonta átlagosan 500 cash-back tranzakció történik, és többnyire a maximális 20 ezer forintot veszik fel a vásárlók.

A megkérdezett kereskedelmi láncok többsége egyelőre nem készül a szolgáltatás bevezetésére:

  • nem tervezi a bevezetést a Spar
  • nem számol vele az IKEA
  • nem tervezi bevezetni pénztáraiban a MÁV-Volán csoport
  • a Tesco közölte, első körben a bankkártyás terminál tulajdonosának kell lehetővé tennie a szolgáltatást, a kereskedők csak ezután tudják összehangolni azt a saját rendszereikkel, jelenleg vizsgálják a lehetőséget.
  • az Auchannál a lehetőségek feltérképezése zajlik, alapos átgondolás után fognak dönteni
  • az Aldi vizsgálja a cash-back-rendszerekkel kapcsolatos lehetőségeket, döntés még nem született
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

A magyarországi egészségügyi intézményekben az állam külön csapatokat küldött ellenőrzésre, hogy vizsgálják a dolgozók és a betegek jelenlétét. Az információk szerint azonban nem csak komoly szabálytalanságokért osztogattak büntetéseket, hanem banálisabb esetekben is. Az ellenőrzések április utolsó napjaiban kezdődtek el, bejelentés nélkül jelentek meg az ellenőrök az állami kórházakban. A kórházakban gyakorlatilag razziáznak az ellenőrök, belépéskor a portán elkérik a bejelentkezéseket, majd egyesével ellenőrzik a kórházi osztályok munkáját – számolt be a hvg.hu.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×