eur:
381.97
usd:
354.23
bux:
58424.86
2023. december 8. péntek Mária
A Magyar Állami Operaház megújult nézőtere a 2022/2023-as tematikus évadot bejelentő sajtótájékoztató napján, 2022. március 11.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Béremelést követelnek az Operaház dolgozói, sztrájk is lehet

Az operaházi szakszervezetek 30 százalékos alapbérrendezést kérnek az Opera főigazgatójától idén január elsejétől visszamenőlegesen.

A magyarnarancs.hu értesülése szerint az operaházi főigazgató-választás lezárultával most harmincszázalékos béremelést, a kollektív szerződés megkötését és a társulati tagokkal való tisztességes bánásmódot kérnek az operaházi dolgozók a régi-új főigazgatótól, Ókovács Szilvesztertől.

Ezért kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett a múlt héten az Operaház vezetésével az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete. Ha pedig nem sikerül megállapodniuk a tárgyalófeleknek, akkor annak akár sztrájk is lehet a vége – tudta meg a hetilap.

A szakszervezetek a keresetek nagy mértékű értékcsökkenése, a Központi Statisztikai Hivatal által kimutatott 24 százalékos infláció miatt 30 százalékos alapbérrendezést kérnek az Opera főigazgatójától és a béremelésre idén január elsejétől, visszamenőleges hatállyal tartanak igényt.

A lap információi szerint a szakszervezet és az Operaház vezetése csütörtökön már egyeztetett az ügyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Ukrajna két amerikai vállalattal állapodott meg a számára létfontosságú 155 milliméteres tüzérségi lövedékek közös gyártásában – közölte csütörtökön Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter. Oroszország szervezetten szállított közel-keleti és észak-afrikai migránsokat a finn határhoz, hogy ezzel a hibrid háborús taktikával próbálja meg destabilizálni a NATO-országot. Úgy tűnik azonban, a terv kudarcot vallott, a bevándorlók Oroszországban maradtak, ezért most a haderőbe akarják felvenni őket – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet szerdai jelentése a BBC orosz szolgálata nyomán.  Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×