eur:
396.45
usd:
369.01
bux:
69661.21
2024. június 20. csütörtök Rafael
Zivatarfelhő és villám az égen Nagykanizsa felett 2022. augusztus 27-én éjjel. Napközben megnövekedhet a záporok, zivatarok esélye.MTI/Varga György
Nyitókép: MTI/Varga György

Meglepő dolgot derítettek ki a villámokról magyar kutatók

Egy 19 napos tesztidőszak vizsgálatával kimutatták: a globális villámtevékenység erőssége néhány nap alatt több mint a felére csökkenhet. A kutatás kiterjesztése segíthet feltárni a globális időjárási folyamatokat a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet tudományos munkatársa szerint.

"Kifejlesztettünk egy új módszert arra, hogy az egész Föld villámtevékenységét elemezni tudjuk, ami azt mutatja, hogy a villámtevékenység egy néhány napos időskálán akár a felére csökkenhet. Képzeljék el, hogy ha mondjuk az egész Földön a csapadék mennyisége három nap alatt a felére csökkenne, igen meg bajban lennénk. Úgy tűnik, a villámok ezt a nagyon drasztikus változást produkálják" – mondta az InfoRádióban Bozóki Tamás, a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet tudományos munkatársa.

Ennek oka a szakértő szerint, hogy a sarki területeken lévő nagyon hideg légtömegek kitörnek, és elérik a közepes és alacsony szélességeket is. A hideg légtömegek "lecsavarják" azt az energiaforrást, amely a villámok keltésére szükséges. Egy tanulmányukban kimutatták, hogy egy Amerikában megjelenő úgynevezett hideg légkitörés eléri az Amazonas-medencét, ott lecsavarja villámokat, aztán kelet felé sodródva még Afrikában is komoly változásokat okoz a villámok számában.

Minden egyes régió időjárása be van ágyazva, de a globális légkörzésben komoly változás történik, amit a villámok ki tudnak mutatni.

Ha a villámokról szóló információkat fel tudnák használni nagy skálás meteorológiai modellekben, akkor a jövőben ezeket a modelleket pontosítani tudják, és az időjárás-előrejelzés is pontosabb lehet.

A soproni Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet tudományos munkatársai 2019 januárját vizsgálták, ekkor sok adat rendelkezésükre állt. A módszer kiterjeszthető, ezért azt is megvizsgálhatják, hogy a pandémia idején hogyan alakult ez a mennyiség. A klímaváltozás kontextusában az időben visszamenve is megfigyelhetik az eredményeket a Föld globális villámtevékenységéről.

Bozóki Tamás azt mondta, még rengeteg nyitott kérdés van a kutatásban, mert csak 19 napot elemeztek. Terveik részét képezi, hogy ezt kiterjesszék, és még sok újdonság várható ezen a területen. Hozzátette: a Villámok és miegymás ismeretterjesztő Facebook-oldalon sok érdekességet lehet megtudni a villámokról és általánosságban a légköri elektromosságról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×