eur:
389.79
usd:
361.94
bux:
68516.61
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatón 2022. december 13-án. Megvalósultak a magyar kormány által júniusban kitűzött célok, jelentette ki a területfejlesztési miniszter, miután az uniós tagállamok nagykövetei december 12-én pozitívan értékelték a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar helyreállítási tervet és annak hivatalos elfogadását javasolták az Európai Unió Tanácsának.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Uniós pénzek - Már közeli fényt lát az alagút végén Navracsics Tibor

Közel állunk a megállapodáshoz, Magyarország a helyreállítást és az ellenállóképesség javítását célzó uniós alap lehívását akadályozó minden vitás kérdésben igyekszik megállapodni az Európai Bizottsággal - jelentette ki a területfejlesztési miniszter Brüsszelben kedden.

Navracsics Tibor, aki Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztossal folytatott megbeszélést, magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: a magyar kormány nem adta fel, hogy az Európai Bizottság által megkövetelt mérföldköveket teljesítse, és ezáltal hozzájusson az uniós forrásokhoz.

Már teljesültek azok a célok, amelyek arra irányultak, hogy Magyarország ne veszítsen uniós forrást. A jelenleg folyó tárgyalások pedig arra irányulnak, hogy Magyarország időarányosan, mihamarabb hozzájusson az uniós alap forrásaihoz - közölte.

A miniszter a közérdekű alapítványok ügyével kapcsolatban azt mondta, pontosabb meghatározásra van szükség arra vonatkozóan, melyek az összeférhetetlen pozíciók a kuratóriumi tagsággal kapcsolatban.

A tárgyalás most az összeférhetetlenség közigazgatási pozíciókra vonatkozó részére összpontosít

- közölte.

Tájékoztatása szerint a kuratóriumi tagsággal összefüggően arról folynak még tárgyalások, hogy egy új tag milyen eljárás során kerülhet be a kuratóriumba. A tárgyalófelek abban próbálnak megegyezni, hogy egy olyan átlátható eljárási rend lépjen életbe, amelynek során különböző alkalmassági kritériumok érvényesülnek - mondta.

"Igyekszünk rövidre zárni a tárgyalásokat, hiszen az egyetemek vonatkozásában

az Erasmus oktatási program 2024 második féléves időszakától kezdődő finanszírozása miatt lassan meg kell állapodnunk"

- fogalmazott.

Közölte: az Európai Bizottság megerősítette, az unió Horizont Európa kutatásokat és innovációt támogató programjára továbbra is pályázhatnak a magyarországi alapítványi egyetemek is. Feltételesen értékelik ezeket a pályázatokat, ami azt jelenti, hogy ezek az egyetemek most nem kapcsolódhatnak be a programba. Amint a problémák megoldódnak, ezek az egyetemek azonnal és visszamenő hatállyal bekapcsolódhatnak a programokba - tájékoztatott.

Kérdésre válaszolva a miniszter közölte, az

akadémiai szabadság

kérdése érintőlegesen szóba került az alapítványi egyetemekkel kapcsolatos megbeszéléseken. Ezzel kapcsolatban elmondta, az uniós bizottság észrevételeinek jelentős része a szenátus és a kuratórium közötti kapcsolatra vonatkozik. Ez a pont is megoldható lesz, ez önmagában nem lesz akadálya a megegyezésnek - tette hozzá Navracsics Tibor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×