eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Újabb 90 milliárd forintot csoportosított át a kormány - a nap hírei

Továbbra is a recesszió elkerülését és az infláció csökkentését nevezte az idei legfontosabb célnak a gazdaságfejlesztési miniszter. Újabb 90 milliárd forintot csoportosított át a minisztériumok között a kormány. A harckészültség szintjének emelését nevezte kötelességének a Honvéd Vezérkar főnöke.

Továbbra is a recesszió elkerülését és az infláció egyszámjegyűre csökkentését nevezte az idei legfontosabb célnak a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton az Országgyűlés illetékes bizottsága előtt beszélve elmondta: a recesszió elkerüléséhez fontos eszköznek tartja a Széchenyi Kártya- és a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramot, valamint a kamatstopot. Úgy vélte: ezek összességében 1,5-2 százalékot tesznek hozzá a gazdasághoz. Megismételte: az idén 1,5, jövőre 4 százalékkal bővülhet a gazdaság. Megerősítette, hogy az infláció mértéke a második félévben csökkenhet gyorsuló ütemben.

Újabb 90 milliárd forintot csoportosított át a minisztériumok között a kormány. Az Építési és Közlekedési Minisztérium működési kiadásokra 6,4 milliárd forint pluszkeretet kap. A Miniszterelnöki Kabinetiroda további 210 milliót költhet kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra. Az országgyűlés hivatala újabb 15 milliárdot fordíthat az Országház és a Kossuth Lajos tér fejlesztéséért felelős Steindl Imre program támogatására. Ismét pénzt utaltak ki a Rezsivédelmi Alapból is, most 9,6 milliárd forintot adtak belőle központi költségvetési szervezetek kompenzációjára.

Áprilisban 620 milliárd forintos volt a hiány a költségvetésben. Ezzel az egész évre tervezett deficit 79 százaléka teljesült az első négy hónapban. Az első 4 hónap alatt 2700 milliárd forint felett alakult a

hiány a Pénzügyminisztérium adatai szerint. A Portfolio arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a valaha volt legmagasabb 4. havi deficit a büdzsében.

Átadták Magyarország első hidrogénelőállító üzemét a Békés vármegyei Kardoskúton. Lantos Csaba energiaügyi miniszter hangsúlyozta: ez az első lépés ahhoz, hogy a hidrogéntechnológia valóban teret nyerjen Magyarországon; hogy az ország csökkentse az energiafüggőségét; továbbá az első lépés a nagy teljesítményű, költséghatékony, szezonális villamosenergia-tárolás irányába.

Debrecenben építi fel első európai üzemét a kínai Eve Power, a világ kilencedik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a vállalat a BMW kérésére érkezik Magyarországra. Az állam a projekthez 14 milliárd forint támogatást biztosít.

Az elmúlt évben több mint 307 beruházást kellett felfüggeszteni pénzhiány miatt, ez több mint 5.500 milliárd forintot érint - mondta az építési és közlekedési miniszter. Lázár János az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága ülésén azt mondta: jelenleg 114 beruházás kivitelezése tart. A tárcavezető szerint van esély arra, hogy a Várnegyed és Liget projekt beruházásait is átveszi.

A Föld népessége, a rombusz és a függvények is szerepeltek a matematika érettségi második feladatlapján. Holnap a történelem vizsgákat tartják.

További három évre Freund Tamás marad a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A tudós testület 196. közgyűlésén nagy többséggel ismét Freund Tamás neurobiológust választották meg az MTA elnökének. Újabb hároméves vezetői megbízatást kapott Kollár László Péter építőmérnök a szervezet főtitkára, és a főtitkárhelyettes, Erdei Anna immunológus is.

A Honvéd Vezérkar főnöke a harckészültség szintjének emelését nevezte kötelességének, hogy a Magyar Honvédség képes legyen arra, ha szükséges, Magyarország érdekében háborút vívjon. Böröndi Gábor azt hangoztatta, hogy az orosz-ukrán háború tapasztalatait be kell építeni a felkészítésbe.

Az orosz elnök szerint az Ukrajnában harcoló katonákon múlik Oroszország jövője. Vlagyimir Putyin győzelem napja alkalmából rendezett díszszemlén úgy fogalmazott: Oroszország ellenfeleinek az a céljuk, hogy elérjék az ország összeomlását és megsemmisülését, eltöröljék a II. világháború eredményeit, véglegesen megtörjék a globális biztonság és a nemzetközi jog rendszeré

Újabb Kijev elleni orosz légicsapásokról számolt be az ukrán haderő. A közlés szerint Oroszország hajnalban 15 manőverező robotrepülőgéppel támadta az ukrán fővárost, de valamennyi eszközt sikerült megsemmisíteni.

A német kancellár szerint az európai munkaerőhiányt a jogszerű bevándorlás orvosolhatja. Olaf Scholz, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kijelentette: Európának munkaerőre van szüksége, a vitában a közös uniós migrációs és menekültügyi megállapodás mihamarabbi elfogadását sürgette.

Elhunyt Máthé Erzsi, a Nemzet Színésze. A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari díjas színművészt 95 éves korában érte a halál. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Budapest díszpolgára évek óta visszavonultan élt. Játszott a többi között a Gázolás, a Külvárosi legenda és a Ház a sziklák alatt című filmekben is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×