eur:
389.33
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Close up of a woman watching a movie at night
Nyitókép: vorDa/Getty Images

Feltörhették a Neptunt, visszaéltek az egyik magyar híroldal nevével

Trágár üzeneteket is küldtek a lap nevében.

Valaki a Telex nevében küldött furcsa, esetenként trágár szövegeket diákoknak a Neptun rendszerében szerda este – jelezték a híroldal olvasói, akik szerint a Budapesti Corvinus Egyetem, az ELTE és az Óbudai Egyetem hallgatói is érintettek.

A lap jelezte, hogy természetesen az üzentek nem tőlük érkeztek, és semmi közük nincs hozzájuk. Előbbi két intézményt meg is keresték kérdéseikkel, erre az alábbiak derültek ki.

A Corvinus a hallgatóinak magyar és angol nyelven is küldött üzenetet az esetről: „Sajnálattal kell közölnünk, hogy egyik hallgatónk Neptun-fiókját külső támadás érte, amely következtében hallgatóink hamis üzeneteket kaptak. Az esetet azonnal észleltük és megtettük a szükséges lépéseket. Ezek az üzenetek nem eredetiek, és semmilyen körülmények között nem szabad válaszolni rájuk. (A levélben említett médiumnak nincs köze a támadáshoz.)

Az ügy kapcsán szakértőink folyamatosan figyelik a rendszereket, így amennyiben további problémák merülnének fel, azokat haladéktalanul kezeljük.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jelszavak biztonsága érdekében azokat senkivel ne osszák meg, illetve rendszeresen érdemes megváltoztatni, és erős jelszavakat használni. Emellett kérjük, hogy legyenek figyelemmel a gyanús e-mailekre, és ne kattintsanak semmilyen gombra vagy linkre azokban.”

Az ELTE közleményben reagált az esetre, amelyben tudatja a hallgatókkal: „a több hazai egyetemet is érintő informatikai incidens miatt az ELTE a Neptun rendszer ideiglenes leállításáról döntött.”

A Telex mások mellett megjegyzi, hogy a napokban egy köznevelési intézményből is kaptak jelzéseket, hogy a KRÉTA rendszerben hasonló, a lap nevével visszaélő üzeneteket küldtek ki ismeretlenek. Keresték az érintett iskolát, illetve a KRÉTA korábbi fejlesztőit, de választ nem kaptak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×