eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszél a Nemesvámos határában tavaly feltárt kincsleletről, török kori ezüst pénzérmékről és egy ón-ólom ötvözetű gyűrűről tartott sajtótájékoztatón a Veszprém vármegyei település polgármesteri hivatalában 2023. március 10-én. A lelet különlegessége, hogy a több mint 150 érme és a gyűrű egyszerre került elő.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Navracsics Tibor: nem tragédia, ha az év második felében jönnek a források, de jó lenne előbb

A területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős miniszter szerint: minden „szupermérföldkő” esetében közel a megállapodás Brüsszel és Magyarország között. Navracsics Tibor szerint akkor sem történik tragédia, ha csak az év második felében jutunk hozzá a pénzhez.

Az uniós források felhasználásáért felelős miniszter jelenleg úgy véli, nyárra várható technikai megállapodás az uniós pénzek kifizetéséről.

Navracsics Tibor az ATV műsorában közölte: júniusban az volt a cél, hogy decemberig kössék meg azt a megállapodást, ami kiiktatja azt a veszélyt, hogy forrást vesztünk. A jogállamisági eljárást kell most lezárni, erre volt egy március 31-i határidő, de erről az volt a megállapodás, hogy nem olyan lényeges, a legfontosabb, hogy egy kompromisszumos megállapodás tudjon születni, amelyet mindkét fél elfogad.

A miniszter szerint valamennyi vitás kérdést illetően közel van a megállapodás Brüsszellel. A jogállamisági kérdésekben információi szerint közel áll egymáshoz a bizottság és a magyar kormány álláspontja. Mi több, szerinte

az Erasmus tekintetében is közel a megállapodás,

nem tartja kizártnak, hogy akár májusban egyesség szülessen a két fél között.

„Ma magyar diákot nem fenyegeti az a veszély, hogy ilyen programban nem vehet részt, de ha júniusig nem lesz megállapodás, akkor kérdéses, hogy 2024-ben ezt hogyan lehet finanszírozni” – jegyezte meg. Hozzátette: az Európai Bizottság az összes ügyet egybevenné, de ő próbálja meggyőzni a másik felet, hogy az Erasmus-Horizont ügyet külön tárgyalják, mert azt nem politikai rendszerekről, hanem a fiatalokról szól.

Navracsics Tibor szerint az elmúlt három hónapban nagyon hatékonyan tárgyaltak, a legtöbb kérdésben meg is egyeztek, így a kormány nincs elkésve semmivel. Mint fogalmazott,

nem történik tragédia, ha az év második felében érkeznek meg a források,

de jó lenne, ha minél hamarabb megjönnének.

A gyermekvédelmi törvényről azt mondta: megvárják az Európai Bíróság ítéletét, de szerinte emellett lehet megállapodás, ő abban bízik, hogy ezt a részt „kiveszik a csomagból”.

Az újjáépítési alapnál 2026 nyár végére működnie kell a projekteknek, amelyek ebből a pénzből valósulnak meg, vagyis ha most jönne a pénz, erre „három sovány évünk” lenne – mondta Navracsics Tibor, hozzátéve: a kohéziós pénzeknél 2027 december végén jár le a határidő, itt még van idő, de nem sok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×