eur:
389.31
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Keresztény hívők fakeresztet visznek, amint végigjárják Jézus Krisztus keresztútját a Szent Sír-bazilikához vezető Via Dolorosán, a jeruzsálemi Óvárosban nagypénteken, 2023. április 7-én.
Nyitókép: Keresztény hívők fakeresztet visznek, amint végigjárják Jézus Krisztus keresztútját a Szent Sír-bazilikához vezető Via Dolorosán, a jeruzsálemi Óvárosban nagypénteken, 2023. április 7-én. MTI/EPA/Abir Szultan

MKPK: nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek a keresztények

Nagypénteken Jézus szenvedésére és halálára emlékeznek a keresztények - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményében.

Ezen a napon nem mutatnak be szentmisét a katolikus templomokban, mert "Krisztus maga az áldozat" - írták.

A templomokban a díszek nélküli oltár emlékeztet a Golgota csupasz szikláira és az önmagát teljesen átadó Krisztusra is.

A nagypénteki szertartást bemutató pap piros miseruhában, szótlanul vonul be a templomba, ahol az oltár előtt földre borulva imádkozik.

Ezen a napon a szertartás három fő részből áll: az igeliturgiából olvasmányokkal és egyetemes könyörgésekkel, a kereszt előtti hódolatból, valamint a szentáldozásból. Ezek a részek a hagyomány szerint a kezdeti időktől fogva változatlanok.

Az igeliturgia "drámai csúcspontja" a passió, Jézus szenvedéstörténetének felolvasása vagy eléneklése.

Az olvasmányok után az egyház egyetemes könyörgései, majd a kereszt előtti hódolat következik. A pap leveszi a nagyböjt 5. vasárnapján letakart keresztről a leplet, amelyen így láthatóvá válik Jézus megkínzott teste, és a hívek térdhajlítással, csókkal hódolnak a feszület előtt.

Mivel a nagypénteki szertartás nem szentmise - vagyis nem történik átváltoztatás -, a korábban átváltoztatott szentostyával áldoznak a hívek.

A nap folyamán a legtöbb templomban keresztútjárást is tartanak.

Az egyház nagypénteken szigorú böjt megtartását kéri a hívektől. A 18 és 60 év közötti hívek háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól, valamint 14 éves kortól a húsételek fogyasztásától is tartózkodni kell. A hívek ezzel az önmegtagadással fejezik ki szeretetüket Jézus iránt - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×