eur:
384.31
usd:
353.87
bux:
68841.78
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Young female doctor working at her office.
Nyitókép: Likoper/GettyImages

Bíróságra vinné az orvosi kamara a kötelező ügyelet ügyét

A jogszabályok betartására kéri tagjait a Magyar Orvosi Kamara, de azt javasolják, hogy a háziorvosi ügyeletre történő felszólításukról szóló határozatot közösen támadják meg. A kamara átvállalja az ügyvédi költségeket. Erről a szalmai szervezet vezetői beszéltek egy online fórumon, ahol azt is elmondták, hogy az orvosok kétharmada már úgy döntött, hogy megtartja kamarai tagságát.

A Magyar Orvosi Kamara soha nem mondta azt, hogy ne dolgozzon senki az ügyeletben – jelentette ki Kincses Gyula elnök – a szervezet online fórumán –, arra a hírre reagálva, ami miszerint a járási tisztifőorvosok több vármegyében levélben szólították fel a háziorvosokat arra, hogy vállaljnak havonta két alkalommal – délután 4-től este 10 óráig – ügyeletet.

A MOK-elnöke arra is felhívta azon kollégák figyelmét, akik ilyen „fenyegető” hangvételű levelet kaptak, hogy a jogszabályokat, illetve az utasításokat be kell tartani. „Nem mondjuk azt, hogy ne menjen senki, mert aztán megkapják a büntetést…jogszerű magatartásra van szükség, de a határozat megtámadása szintén egy jogszerű cselekedet” – jegyezte meg.

A kamara tehát azt javasolja, hogy az érintettek szerveződjenek pertársaságokba; ezek megszervezését, valamint az ügyvédi finanszírozását a MOK magára vállalja – közölte Kincses Gyula. Azt viszont nem javasolják, hogy a háziorvosok bármilyen szerződést is aláírjanak, mert úgy nem lehet az azonnali mentességet kérni az ügyelet alól.

Álmos Péter, a testület alelnöke a legfrissebb adatokat ismertetve elmondta, eddig 27 533-an erősítették meg a kamarai tagságukat, „ami annak tekintetében, hogy körülbelül 33 ezer aktív orvos van Magyarországon, már egy nagy szép szám”. Emlékeztetett, bő egy hét maradt a határidő végéig, utána viszont a kamarának törölnie kell azokat a kollégákat, akik nem jeleztek, bár a későbbiekben ők is újra jelentkezhetnek.

A Magyar Orvosi Kamara februári küldöttközgyűlésének döntése nyomán buzdította arra a háziorvosokat, hogy ne írják alá ügyeleti szerződésüket, a kórházi orvosokat pedig arra, hogy helyezzék letétbe önként vállalt túlmunkájuk felmondását. A kormány ezután rendeletben törölte el a kötelező orvosi kamarai tagságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Milliárdos károkat okozott az ítéletidő tavaly Németországban

Minden bizonnyal bekerül a német biztosítók negatív krónikájába a tavalyi esztendő. A Német Biztosítási Társaságok Szövetsége (GDV) szerint ugyanis a jégeső, a rendkívüli esőzések és a viharok a múlt évben 5,7 milliárd eurós biztosítói kár okoztak, jelentősen többet, mint a megelőző esztendőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Franciaország katonai kiképzőtiszteket küld Ukrajnába, első körben azért, hogy szemügyre vegyék az ország katonai képzési infrastruktúráját, vélhetően előkészítve ezzel egy hosszabb távú, nem harctéri küldetést. Lengyelország is mérlegeli ezt a lehetőséget, a balti államokhoz hasonlóan. A NATO támogatja az ukrán hadsereg által használt nyugati fegyverek Oroszország területe elleni használatát és az ezt tiltó korlátozás feloldását kérik a tagállamoktól, hasonlóan járt el a nap folyamán az Európai Unió is. Oroszország számára mindez egy vörös vonal átlépését jelenti. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×