eur:
367.83
usd:
342.21
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Young female doctor working at her office.
Nyitókép: Likoper/GettyImages

Bíróságra vinné az orvosi kamara a kötelező ügyelet ügyét

A jogszabályok betartására kéri tagjait a Magyar Orvosi Kamara, de azt javasolják, hogy a háziorvosi ügyeletre történő felszólításukról szóló határozatot közösen támadják meg. A kamara átvállalja az ügyvédi költségeket. Erről a szalmai szervezet vezetői beszéltek egy online fórumon, ahol azt is elmondták, hogy az orvosok kétharmada már úgy döntött, hogy megtartja kamarai tagságát.

A Magyar Orvosi Kamara soha nem mondta azt, hogy ne dolgozzon senki az ügyeletben – jelentette ki Kincses Gyula elnök – a szervezet online fórumán –, arra a hírre reagálva, ami miszerint a járási tisztifőorvosok több vármegyében levélben szólították fel a háziorvosokat arra, hogy vállaljnak havonta két alkalommal – délután 4-től este 10 óráig – ügyeletet.

A MOK-elnöke arra is felhívta azon kollégák figyelmét, akik ilyen „fenyegető” hangvételű levelet kaptak, hogy a jogszabályokat, illetve az utasításokat be kell tartani. „Nem mondjuk azt, hogy ne menjen senki, mert aztán megkapják a büntetést…jogszerű magatartásra van szükség, de a határozat megtámadása szintén egy jogszerű cselekedet” – jegyezte meg.

A kamara tehát azt javasolja, hogy az érintettek szerveződjenek pertársaságokba; ezek megszervezését, valamint az ügyvédi finanszírozását a MOK magára vállalja – közölte Kincses Gyula. Azt viszont nem javasolják, hogy a háziorvosok bármilyen szerződést is aláírjanak, mert úgy nem lehet az azonnali mentességet kérni az ügyelet alól.

Álmos Péter, a testület alelnöke a legfrissebb adatokat ismertetve elmondta, eddig 27 533-an erősítették meg a kamarai tagságukat, „ami annak tekintetében, hogy körülbelül 33 ezer aktív orvos van Magyarországon, már egy nagy szép szám”. Emlékeztetett, bő egy hét maradt a határidő végéig, utána viszont a kamarának törölnie kell azokat a kollégákat, akik nem jeleztek, bár a későbbiekben ők is újra jelentkezhetnek.

A Magyar Orvosi Kamara februári küldöttközgyűlésének döntése nyomán buzdította arra a háziorvosokat, hogy ne írják alá ügyeleti szerződésüket, a kórházi orvosokat pedig arra, hogy helyezzék letétbe önként vállalt túlmunkájuk felmondását. A kormány ezután rendeletben törölte el a kötelező orvosi kamarai tagságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×