eur:
392.43
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Young female doctor working at her office.
Nyitókép: Likoper/GettyImages

Bíróságra vinné az orvosi kamara a kötelező ügyelet ügyét

A jogszabályok betartására kéri tagjait a Magyar Orvosi Kamara, de azt javasolják, hogy a háziorvosi ügyeletre történő felszólításukról szóló határozatot közösen támadják meg. A kamara átvállalja az ügyvédi költségeket. Erről a szalmai szervezet vezetői beszéltek egy online fórumon, ahol azt is elmondták, hogy az orvosok kétharmada már úgy döntött, hogy megtartja kamarai tagságát.

A Magyar Orvosi Kamara soha nem mondta azt, hogy ne dolgozzon senki az ügyeletben – jelentette ki Kincses Gyula elnök – a szervezet online fórumán –, arra a hírre reagálva, ami miszerint a járási tisztifőorvosok több vármegyében levélben szólították fel a háziorvosokat arra, hogy vállaljnak havonta két alkalommal – délután 4-től este 10 óráig – ügyeletet.

A MOK-elnöke arra is felhívta azon kollégák figyelmét, akik ilyen „fenyegető” hangvételű levelet kaptak, hogy a jogszabályokat, illetve az utasításokat be kell tartani. „Nem mondjuk azt, hogy ne menjen senki, mert aztán megkapják a büntetést…jogszerű magatartásra van szükség, de a határozat megtámadása szintén egy jogszerű cselekedet” – jegyezte meg.

A kamara tehát azt javasolja, hogy az érintettek szerveződjenek pertársaságokba; ezek megszervezését, valamint az ügyvédi finanszírozását a MOK magára vállalja – közölte Kincses Gyula. Azt viszont nem javasolják, hogy a háziorvosok bármilyen szerződést is aláírjanak, mert úgy nem lehet az azonnali mentességet kérni az ügyelet alól.

Álmos Péter, a testület alelnöke a legfrissebb adatokat ismertetve elmondta, eddig 27 533-an erősítették meg a kamarai tagságukat, „ami annak tekintetében, hogy körülbelül 33 ezer aktív orvos van Magyarországon, már egy nagy szép szám”. Emlékeztetett, bő egy hét maradt a határidő végéig, utána viszont a kamarának törölnie kell azokat a kollégákat, akik nem jeleztek, bár a későbbiekben ők is újra jelentkezhetnek.

A Magyar Orvosi Kamara februári küldöttközgyűlésének döntése nyomán buzdította arra a háziorvosokat, hogy ne írják alá ügyeleti szerződésüket, a kórházi orvosokat pedig arra, hogy helyezzék letétbe önként vállalt túlmunkájuk felmondását. A kormány ezután rendeletben törölte el a kötelező orvosi kamarai tagságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×