eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét a Karmelita kolostorban 2020. október 3-án. Balra Álmos Péter Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Magyar Orvosi Kamara: a kommunizmusból ismerős a kamara megtámadása

Éles kritikát fogalmaztak meg érdekképviseleti vezetők rendkívüli sajtótájékoztatójukon. Hitelrontás miatt pert fontolgat a szervezet.

A pohárba tiszta vizet öntendő tartott rendkívüli sajtótájékoztatót a Magyar Orvosi Kamara (MOK) azok után, hogy a Belügyminisztérium törvényjavaslatot nyújtott be a kamara jogköreinek csökkentéséről (röviden: a kamarai tagság nem lesz kötelező, a kilépőknek vissza kell adni az arányosan visszajáró pénzt).

A 24.hu erről tudósító összefoglalója szerint Kincses Gyula MOK-elnök kijelentette, a kormány "hazugságok alapján indított nagyon durva támadást" a kamara ellen. Ezt arra is reagálva mondta, hogy a hétvégi Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta, "tűrhetetlen és elfogadhatatlan", hogy a kamara "visszaélve" jogaival "orvosokat fenyeget" - értette ez alatt a miniszter, hogy a MOK értesülések szerint etikai eljárásokat indít azok ellen, akik aláírták új ügyeleti szerződésüket.

Kincses Gyula tisztázásul elmondta, egyetlen esetben történt etikai bejelentés, de az nem volt összefüggésben szerződés-aláírással; az illető orvos egy olyan háziorvos, aki az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos beosztottja is egyben, tehát az országos kórház-főigazgatótól kap fizetést, visszaélve hivatali helyzetével.

Kincses Gyula szerint a kormány most "megfelelő ürügyet talált" az orvosellenesség harcában.

A MOK titkára, Svéd Tamás szerint koncepciós eljárás, ami zajlik, a forgatókönyv múlt pénteken született, Gulyás Gergely "ismertette a vádat", az eredményt pedig kedden be is jelentik - ennek ment elébe a mostani sajtótájékoztató.

A MOK nem csupán pénzt kér a szakdolgozóknak, de az orvostársadalom függetlenségét is, ez ellen hat a kötelező kamarai tagság megszüntetése, ami a kamara szerint "kommunista" hozzáállás.

A kamara adatai szerint az általuk megkérdezett egészségügyi dolgozók 90 százaléka egyetért a kamara céljaival, a nyomásgyakorlás eszközével is.

Kilátásba helyezték azt is, hogy "hitelrontás" miatt pert is indítanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×