INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

brüsszel

jogállamiság

szivárogtatás

konferencia

helyreigazítás

Szivárogtatási vád Magyarország ellen - visszakozott a vádaskodó EP-képviselő

Szivárogtatási vád Magyarország ellen - visszakozott a vádaskodó EP-képviselő

Infostart

A Magyarországot elítélő jogállamisági jelentés egyik élharcosa, a zöldpárti francia EP-képviselő Gwendoline Delbos-Corfield korábban egy konferencián azt állította, hogy a magyar titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak. Később visszakozott, és azt mondta, pontatlanul fogalmazott, amikor a szivárogtatást említette, amellyel kapcsolatban semmiféle bizonyítéka nincs.

A Euronews tudósításában szerepelt a fenti, nagy visszhangot kiváltó állítás, amit Gwendoline Delbos-Corfield, zöldpárti francia EP-képviselő, a magyar jogállamiságról szóló EP-jelentés előadója tett egy konferencián tartott beszédében. A politikus azt is mondta, geopolitikai téren ma Magyarország konkrét veszélyt jelent az Európai Unióra, mert itt még létezik az orosz befolyás.

Kicsivel később pontosította, helyreigazította ezt a kijelentést a Népszavának. Azt mondta, pontatlanul fogalmazott, amikor a szivárogtatást említette, amellyel kapcsolatban semmiféle bizonyítéka nincs, és reméli, hogy nem is ez a helyzet.

"A brüsszeli városházán tartott panelbeszélgetés résztvevőjeként arról beszéltem, hogy akad egy hely az Európai Unióban, ahol van tere az orosz beavatkozásnak. Van egy kormány, a magyar, amely nem megbízható partnere a többi tagállamnak az orosz-ukrán konfliktusban. Ezt egyebek mellett a budapesti külügyminisztérium elleni orosz hackertámadásokkal akartam szemléltetni. A magyar hatóságok tudtak erről, hosszú ideig mégsem tettek semmit az ellen, hogy információk, köztük bizalmas információk szivárogjanak ki az oroszokhoz. Erre gondoltam, de helytelenül fejeztem ki magam" – mondta a francia zöldpárti EP-képviselő.

Delbos-Corfield hozzátette:

soha nem tenne olyan feltételezéseket, hogy a magyar titkosszolgálatok részéről szervezett és strukturált, önkéntes alapon történő kiszivárogtatás folyik Oroszország felé.

A Városok a jogállamért című szerdai brüsszeli rendezvényen felszólalt mások mellett Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa.

Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő a Twitteren reagált az első tudósításokra.

"Didier Reynders az Európai Bizottságtól részt vesz baloldaliak és a Zöldek, valamint a magyar ellenzéki Karácsony Gergely találkáján. Gwendoline Delbos-Corfield európai parlamenti képviselő teljesen alaptalan állításokat terjeszt a magyar kormány szivárogtatásáról. A sajtó talpnyalói pedig visszaböfögik a rágalmakat. Néhányan még csodálkoznak, hogy miért alacsony a bizalom Brüsszel iránt."

Nyitókép: Karácsony Gergely/Facebook
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018