eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Vízátfolyások a Sajó folyó áradása miatt lezárt úton Sajóivánka és Sajókaza között 2023. január 19-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Siklós Gabriella: lassú apadás várható a mostani árhullám után

Rendkívüli mennyiségű eső esett az elmúlt napokban, a csapadék több helyen áradásokat okozott. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője arról beszélt, hogy mely folyókon van készültség és van-e olyan szakasz, ahol kritikus a helyzet. A következő hetek csapadékmennyiségét nem lehet megjósolni, hiszen a mostani mediterrán ciklon útja bizonytalan.

"Nagyon sokfelé kellett elrendelnünk árvízvédelmi készültséget, több mint 500 kilométeren, Magyarország egész területén" – mondta el az InfoRádiónak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A legmagasabb, tehát harmadfokú készültséget a Sajó és a Tarna folyókon rendelték el, hiszen ott pár nap alatt lehullott a januári átlag. Árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az Ipolyon, a Zagyván, a Bodrogon, a Túron, a Bódván, a Körösökön, a Berettyón, tehát sok kisebbnek mondható Észak- magyarországi, Északkelet-magyarországi folyón. A Dunán nem érkezik jelentősebb víz, a Tiszába pedig belefolynak a kis folyók, ezért a jövő hét első felén, a hétvégén a felső-Tiszánál, inkább Tokaj környékén a legalacsonyabb fokú készültséget kell majd elrendelni.

A szóvivő elmondta, hogy a legmagasabb szintű készültség fokozott figyelőszolgálatot jelent a nap 24 órájában, az előrejelzéseket figyelik. Beavatkozásra egyelőre nem ad okot a most érkező víz és árhullám. Korábban kevés víz volt, tehát még van helye a a folyókban az érkező víztömegnek, és bár egyre hidegebb van, ezután már inkább hóra számítanak, mint esőre.

"Egy elhúzódó, lassú apadás valószínű majd"

– állapította meg.

Az Ipoly mentén egyes területeken nincsenek állami védvonalak, a Sajó mentén szintén vannak mederben lévő utak, amiket le kell zárni, de ezek kisebb árhullám esetén is előfordulnak.

Siklós Gabriella kifejtette: nagyon nem mindegy, hogy a folyásba eső vagy hó érkezik, de a mennyiség is számít. A következő hetek csapadékmennyiségét nem lehet megjósolni, hiszen a mostani mediterrán ciklon útja bizonytalan. Fontos, hogy hol engedi el magából a csapadékot, de az biztos, hogy sok víz érkezik. Ennek alapvetően örülnek a vízügyesek, hiszen

december vége óta többmillió köbméter vizet be tudtak tárolni.

"A tavaly nyárra emlékezve ez nagyon fontos" – jegyezte meg.

Az Alföldön már a belvíz is megjelent, ez feladatot adhat a Vízügyi Főigazgatóság számára, ha a gazdálkodóknak is gondot okoz. Siklós Gabriella azt mondta, szeretnék megtalálni a kompromisszumot, hogy az ilyen területeken hol lehetne a vizet ott tartani, de mivel ezek nem állami területek, ehhez komoly társadalmi konszenzusra lenne szükség. Most sok helyen elvezetik azt a vizet, ami nyáron hiányzik, de ha kell, akkor a belvízvédelmi készültséget is elrendelik a vízügyesek, és akkor szivattyúznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×