eur:
393.47
usd:
366.89
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
A drónnal készített felvételen a megáradt Ipoly által elárasztott terület Ipolytarnócon 2023. január 20-án. A folyó vízszintemelkedése miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a településen.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Így nehezítik az életet az áradások – észak-magyarországi körkép fotókkal

Helyenként kiköltöztetésre is szükség volt, több folyó, patak árad Észak-Magyarországon, de sok helyen már tetőzött az ár. Ipolytarnócon különösen nehéz a helyzet, ott szombatra várják a tetőzést.

Árad a Bodrog, a Sajó, az Ipoly, a Tarna, a Zagyva és számos patak Magyarország északkeleti részén. Több utat lezártak, néhány helyen homokzsákokkal védekeznek.

Sajóvelezd: 160 km-es ingázás fenyeget

Sajóvelezden már szerdán megkezdték a védekezést – mondta az InfoRádiónak Pál Katalin, a település polgármestere.

„Nálunk az eső meg a Sajó folyó is állandó veszélyforrás. Ha ez a kettő összeadódik, akkor meg már nagyon nagy veszélyben vagyunk. 2010-ben ugyanez volt, áradt a Sajó és folyamatosan esett az eső” – mondta Pál Katalin.

Sajóvelezd, 2023. január 20.
A drónnal készített képen közúti jelzőtábla az áradó Sajó folyó miatt lezárt úton Putnok és Sajóvelezd között 2023. január 20-án.
MTI/Czeglédi Zsolt
A drónnal készített képen közúti jelzőtábla az áradó Sajó folyó miatt lezárt úton Putnok és Sajóvelezd között 2023. január 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Úgy látja, ez most kisebb mértékű, mint az akkori, de ez még csak a kezdet. Az összekötő úttól 15-20 méterre van a Sajó. Gát nem védi a települést, ezért mindig homokzsákokkal védekeznek. Az éppen eső eső megnehezíti a védekezést, mert ha tele van a folyó, akkor nem tud belefolyni a hegyről. „Rendelkezésre áll a zsák és a homok is.” Több mint 500 zsákot töltöttek meg, és a folyó áradásával kihelyezték őket a főbb csomópontokhoz.

A hegyről közvetlenül náluk lezúdúló esővizet a sportpályára irányítják,

ez ügyben felvette a kapcsolatot a közúttal, ők gyorsan kihelyezték a táblákat, így ki tudták helyezni a zsákokat a megfelelő helyekre, és az éjszakai esőzés nem okozott nagyobb bajt.

„A legfontosabb utunk Putnok felé vezet. Putnok járási központ is, a sajóvelezdi gyerekek oda járnak iskolába, oda járunk vásárolni, ott van az orvos, onnan lehet továbbközlekedni Miskolc, Kazincbarcika, Ózd irányába, meg oda mennek dolgozni az emberek. Ezt az utat lezárták, egyből az áradás korai szakaszában. Innentől izgulunk, hogy Vadna felé a 26-os főútra kivezető másik utunknál, amitől öt méterre folyik a Sajó, ne öntsön ki a folyó” – mondta a sajóvelezdi polgármester. Ha ez bekövetkezne, akkor 80 km-es úttal tudnának eljutni Putnokra, az oda-vissza ugye 160 km.

Sajóvelezd, 2023. január 20.
A drónnal készített képen az áradó Sajó folyó miatt lezárt út Putnok és Sajóvelezd között 2023. január 20-án.
MTI/Czeglédi Zsolt
A drónnal készített képen az áradó Sajó folyó miatt lezárt út Putnok és Sajóvelezd között 2023. január 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Arról is beszámolt, hogy pénteken már apadásnak indult a Sajó. „Ha nem lesz utánpótlás akkor egy kicsit lazíthatunk, és egy hét alatt elvonul az ár.”

Sajóivánka: biztonságban vannak a házak

Sajóivánkán is felkészültek az árvíz elleni védekezésre, de a település elhelyezkedése miatt egyelőre nem volt szükség intézkedésekre – tájékoztatta az InfoRádiót Seszták Ottó, a település polgármestere.

Sajóivánka, 2023. január 20.
Drónnal készített képen az áradó Sajó folyó miatt lezárt út Sajóivánka és Sajókaza között 2023. január 20-án.
MTI/Czeglédi Zsolt
Drónnal készített képen az áradó Sajó folyó miatt lezárt út Sajóivánka és Sajókaza között 2023. január 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Náluk a lakókat közvetlenül nem érinti az áradás, mert a Sajó kicsit messzebb folyik a falutól, de az a kellemetlenség megvan, hogy a 26-os út járhatatlan, így kerülniük kell.

Akkor lehet gond a faluban, ha emelkedik a Sajó, de Seszták Ottó szerint ekkora nem lesz az áradás. Homokzsákokkal nem kell védekezniük.

Ipolytarnóc: két családot kiköltöztettek

Ipolytarnócon már két családot is ki kellett költöztetni a házából az Ipoly áradása miatt. A településen homokzsákokkal védekeznek a víz ellen – mondta az InfoRádiónak Gál István polgármester.

Arról számolt be, hogy

ezer homokzsákkal védik az épületeket, két mentőcsapat terepjáróinak segítségével tudták kijuttatni a megfelelő helyre a zsákokat.
Ipolytarnóc, 2023. január 20.
A drónnal készített, több fotóból, számítógépes programmal összeállított panorámaképen a megáradt Ipoly által elárasztott terület Ipolytarnócon 2023. január 20-án.
MTI/Komka Péter
A drónnal készített, több fotóból, számítógépes programmal összeállított panorámaképen a megáradt Ipoly által elárasztott terület Ipolytarnócon 2023. január 20-án. MTI/Komka Péter

Több családot kellett kitelepíteni, egy hattagú családot a Máltai Szeretetszolgálat fogadott be, erről korábban beszámolt az Infostart, a többiek rokonoknál vannak.

A polgármester arra számít, hogy szombaton tetőzik náluk az Ipoly.

Máltai Szeretetszolgálat: továbbra is gondoskodnak a hatfős családról

Az áradás által sújtott nógrádi és borsodi településeken a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is segít a rászoruló lakosoknak. Az elvégzett munkáról Romhányi Tamás, a karitatív szervezet kommunikációs vezetője tájékoztatta az InfoRádiót.

„Továbbra is gondoskodtunk annak a hatfős családnak az elszállásolásáról, illetve a teljes ellátásáról, akiket Ipolytarnócon kellett két nappal korábban kiköltöztetni. Ipolytarnócon négy családnak kellett elhagynia a kiáradó folyó miatt a házát. Három család a településen rokonoknál tudta meghozni magát, egy családnak erre nem volt lehetőségeke, a Máltai Szeretetszolgálat a településen működő jelenlét házába őket befogadta, azóta ott tölti az időt, amíg az árvíz vissza nem vonul. Teljes körű ellátást kapnak, gondoskodunk az elhelyezésükről, étkeztetésükről, szükségleteikről” – mondta a kommunikációs vezető.

Arról számolt be, hogy

Ipolytarnócon pénteken tovább emelkedett a vízszint,

de újabb épületek már nem kerültek víz alá.

„A Nógrád megyében működő szervezetünk vezetői a korábban elöntéssel fenyegetett területeken bejárást tettek – mondta Romhányi Tamás. – Jártak Hugyagon, Nógrádszakálban. Azt tapasztalták, hogy újabb épületeket nem fenyeget már a víz Nógrádszakálban, ahol a domboldalakról lezúduló esővíz egy kisebb patakot duzzasztott fel, ott már mintha konszolidálódna a helyzet. Hugyagon az Ipoly elöntötte a kerteket, de a lakóépületeket nem érte el, ott az önkormányzat vezetése arra számít, hogy az előrejelzések alapján nem is fogja. Szombatra várják a szakemberek a tetőzést.”

Litke: a Dobroda patak okoz nehézséget

Nógrádban a nyolcszáz fős Litkén két idős lakost a Máltai Szeretetszolgálat és a katasztrófavédelem segítségével kellett kiköltöztetni a házából, mert veszélyeztette őket a domboldalról lezúduló víz és sár – mondta az InfoRádiónak Kristófné Dudás Zsuzsanna, a település polgármestere.

Litkén a házakat nem érte el az ár, csak az árterületre húzódott ki a víz.

Litke, 2023. január 20.
A drónnal készített felvételen a megáradt Ipoly a Nógrád vármegyei Litkénél 2023. január 20-án.
MTI/Komka Péter
A drónnal készített felvételen a megáradt Ipoly a Nógrád vármegyei Litkénél 2023. január 20-án. MTI/Komka Péter

A Dobroda patak okozhat náluk gondot, a Karancs hegyről hirtelen zúdulna le sok víz, de nem volt okuk nagy aggodalomra, fél méterre volt a vízszint a hídtól. Azért elővigyázatosságból két idős asszonyt kitelepítettek otthonukból a Máltai Szeretetszolgálat és a katasztrófavédelem segítségével, a rokonoknál kaptak menedéket, de még pénteken hazaköltözhetnek – számolt be a helyzetről a polgármester.

Jósvafő: utcákat, hidakat öntött el a víz

Jósvafőn házakat vett körbe, utcákat és hidakat öntött el a Jósva- és a Ménes-patak medréből kilépő vize, de lakókat még nem kellett kiköltöztetni. A borsodi településen intenzíven védekeznek az áradás ellen – mondta az InfoRádiónak Jóna Gábor polgármester.

„A fennsíkról és az aggteleki karszt egyharmados részéről érkezik ide hozzánk a víz.

Az elmúlt négy-öt napban sok esőzés volt a környéken, Jósvafőn is és a környező területeken, a barlangok összevezetik a vizet ide Jósvafőre”

– magyarázta a településvezető.

Házakat nem veszélyeztet a víz, de elöntött utcáik, hídjaik vannak, mindenki sértetlenül otthonában várja a továbbiakat. Csütörtökön tetőzött az ár a polgármester tapasztalatai szerint, most húzódik vissza a víz.

Összefog a település és a környék, közösen zsákolnak, homok van, gépe, eszköze van az önkormányzatnak és a lakosságnak is. Nagyobb probléma akkor lenne a polgármester szerint, ha még lenne egy öt-hat órás eső, az kikényszerítené a patakot a medréből, és az már lakóházakra is veszélyes lenne.

Csécse: megszűnt az útlezárás

Visszahúzódott a víz a megáradt Szuha-patakba, ezért ismét megnyitották a forgalom előtt a Csécse és Pásztó közötti összekötő utat – tájékoztatta az InfoRádiót Barna István, a nógrádi Csécse polgármestere.

Csak külterületet érintett az ár. Csütörtökön zárták le az utat, de péntekre visszahúzódott a Szuha-patak vize.

Szögliget: lezárták a főutcát

Szögligeten lezárták a főutcát a megáradt patak miatt, és homokzsákokkal védekeznek – tájékoztatta az InfoRádiót Üveges Attila, a hatszáz fős borsodi község polgármestere.

Itt a településen átfolyó Ménes-patak áradt meg erősen,

egy hete esik az eső minden nap,

szerdától védekeznek, a fő utcát lezárták, „keresztül van homokzsákolva, hogy a hivatal meg az orvosi rendelő megközelíthető legyen”.

Megerősített megfigyelőszolgálattal nézik a patakot, hogy szükség van-e további védekezésre.

Csak pincék vannak elöntve, lakóházakat nem veszélyeztet a víz, kitelepíteni nem kellett senkit. Csak a gyalogos közlekedés nehézkesebb a megszokottnál.

Videók a magyarországi áradásokról:

A vízügy interaktív árvízvédelmi térképe itt böngészhető.

(Nyitóképünk: drónnal készített felvételen a megáradt Ipoly által elárasztott terület Ipolytarnócon 2023. január 20-án. A folyó vízszintemelkedése miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a településen.)

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×