eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Zagyva, másodfok – Komoly árvíz van kialakulóban a Tisza jobboldali mellékfolyóin

Másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget péntek reggel a Zagyva mentén, Újszász-Szászberek és Jászfelsőszentgyörgy között, valamint a Tápió bal partján a torkolattól Tápiógyörgyéig, mintegy száz kilométer védvonalszakaszon

A Kötivizig tájékoztatása szerint a Zagyva mentén a befogadók emelkedett vízállása miatt pontszerű (szivattyútelepekre elrendelt) elsőfokú készültséget tartanak fenn három belvízvédelmi szakaszon, másodfokút pedig két szakaszon. Területi elsőfokú készültség egy belvízvédelmi szakaszon (Kisújszállás) van érvényben.

A közleményben kitértek arra, hogy az elmúlt időszak csapadékos időjárásának hatására

a Tiszán és mellékfolyóin árhullámok alakultak ki.

A Bodrog vízgyűjtőjén a sokéves területi csapadék 141 százaléka, a Sajó-Hernád vízgyűjtőjén pedig a sokéves csapadék 218 százaléka hullott le szerdáig - írták.

A Felső-Tisza vízgyűjtője szintén jelentős csapadékterhelést (24 milliméter) kapott az elmúlt napokban. A Zagyva-Tarna vízgyűjtőjén szerdán további jelentős, területi átlagban 20,8 milliméternyi csapadékot jelentettek, így itt már sokéves területi csapadék 254 százaléka esett le - olvasható a közleményben.

A Tiszára vonatkozó előrejelzést a vásárosnaményi tetőző vízállás ismeretében tud majd kiadni az igazgatóság. Előzetes becslések szerint a kezelésükben lévő folyószakaszon első fok körül tetőző vízállásokra lehet számítani.

A Zagyva jelenleg levonuló árhullámának tetőzése Jászteleknél 490 plusz-mínusz 15 centiméteres szinten várható, péntek este. A következő napokban

a Tisza részvízgyűjtőin területi átlagban 8,2-20,4 milliméternyi csapadékra lehet számítani

- tette hozzá a Kötivizig.

A Sajó és a Tarna teljes magyarországi szakaszán csütörtökön már a legmagasabb, harmadfokú készültség volt érvényben, és a Nógrád megyei Ipolytarnócon is, az Ipoly folyó vízszintemelkedése miatt.

Az árvízi interaktív térkép ITT elérhető

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×