eur:
393.06
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook/Judit J. Kovács

Siklós Gabriella: új csatorna épül a Velencei-tó vízpótlására

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerint az elmúlt hetek esőzései sokat javítottak a tó vízállásán, de még így is messze van az ideális, 130 centiméter körüli magasságtól.

Két módon igyekszenek a szakemberek megemelni a Velencei-tó vízszintjét.

Az egyik az, hogy a hétfőn a vízügyesek megnyitották a Pátkai-víztározó zsilipjét. Ez a víz meleg időjárás esetén alkalmatlan arra, hogy beleengedjék a tóba, mert akkor olyan rossz a víz minősége. Most azonban nem az, mert a víz rendkívül felhígult, és így beengedhető a Velencei-tóba kellemetlen következmények nélkül – mondta az InfoRádióban Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A víztározó szintjét 370 centiméterig, a minimum vízállásig eresztik le. Ennél most 60 centiméterrel több van a tározóban, amit ha átengednek, akkor csaknem négy centiméteres vízszintemelkedést lehet elérni a Velencei-tóban. A szóvivő szerint ezek "hihetetlen nagy számok", mert ez

csaknem egymillió köbméter vizet jelent.

Ezzel párhuzamosan a tó vízpótlásának érdekében, és azért, hogy a tározóban előforduló vízminőségi problémákat megkerüljék, egy úgynevezett megkerülő csatornát építenek, az odavezető vízkormányzó létesítmény kialakítását végzik el a következő napokban. Ez azt jelenti, hogy a vízgyűjtő területről a víz az új csatorna segítségével megkerüli a Zámolyi-víztározót, és

a tavasszal lehulló csapadék közvetlenül bekerül a tóba.

Ez sokkal gyorsabb vízpótlást eredményez, és a víz minősége is megfelelő lesz. A munkálatokra a sok csapadék és a talaj felázottsága miatt van lehetőség.

Siklós Gabriella elmondta: az ideális vízállás a Velencei-tónál a szezon elejére 130 centiméter körüli lenne, de ettől még mindig messze vagyunk a mostani 87 centiméteres, illetve majd az új, 90-91 centiméteres vízállással. Továbbra is számítanak arra, hogy folytatódik a csapadékos idő, bár lehetnek olyan részei az országnak – elsősorban keleten –, ahol az esőzés már zavaró lehet a gazdáknak.

"Senki nem felejtheti el a tavalyi nyarat, hogy mekkora hiányunk volt a vízből.

Most minden egyes cseppre szükségünk van"

– mondta Siklós Gabriella.

Hozzátette: ha a következő hónapok jóval csapadékosabbak lennének az átlagnál és a vízgyűjtőkre az átlagnál több eső hullana, akkor lenne esély arra, hogy a Velencie-tó elérje vagy megközelítse az ideális vízszintet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×