eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Close up of businesswomans hands with pen, glasses, and calculator doing some financial calculations
Nyitókép: NoSystem images/Getty Images

Fontos figyelmeztetést adott ki az adóhatóság a kedvezményt igénylőknek

Már januárban érdemes kitölteni a nyilatkozatokat..

Akinek valamilyen kedvezmény jár a személyi jövedelemadóból, annak érdemes már januárban kitöltenie az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkáltatója, kifizetője az adóelőleg kiszámításához mielőbb, már a januári fizetésénél figyelembe vegye a kedvezményeket – hívja fel közleményében a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Mint azt hozzáteszik, a legegyszerűbb megoldás az adóelőleg-nyilatkozat online benyújtása a NAV honlapjáról elérhető online nyomtatványkitöltő alkalmazással (ONYA). Ehhez KAÜ-azonosításra (például belépés az Ügyfélkapun) van szükség. A webes felület a kitöltést is segíti, mivel az új nyilatkozatban az adóhatóság által ismert adatok már szerepelnek. Az online beküldött dokumentumot a NAV automatikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek.

Továbbra is ki lehet tölteni a nyilatkozatot papíron, amit aláírva, két példányban személyesen kell átadni a munkáltatónak. Ehhez letölthetők az ajánlott nyilatkozatminták és a kitöltési útmutatók a hivatal honlapjáról.

Emlékeztetnek, aki már a januárra vonatkozó fizetésében érvényesítené a kedvezményeket, annak az első bérszámfejtés előtt kell nyilatkoznia. Az év közben érvényesített kedvezmények ugyanakkor automatikusan bekerülnek a NAV által készítendő adóbevallási tervezetbe.

A NAV arra is felhívja a figyelmet, hogy továbbra is adóalap-kedvezmény jár a 25 év alatti fiataloknak. Nekik ugyanis nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az összevont adóalapba tartozó, törvényben meghatározott egyes jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig, ami 2023-ban 499 952 forint. Ez 74 993 forint adómegtakarítást jelenthet havonta.

Ehhez nem kell nyilatkozni,

mert a munkáltató automatikusan figyelembe veszi ezt a kedvezményt.

Újdonság a magasabb összegű családi kedvezmény a beteg gyermeket nevelő családok számára. Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után a családi kedvezmény összege 66 670 forinttal emelkedik havonta.

Ugyancsak újdonság a 30 év alatti anyák kedvezménye, amelyet az a 25. életévét betöltött fiatal anya érvényesíthet, akinek a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeke után, vagy magzat után a családi kedvezményre való jogosultsága 2023. január 1-jétől nyílik meg. A kedvezményt, például az a kismama érvényesítheti, aki terhességének 91. napját 2023. január 1-jén vagy azt követően tölti, vagy az a fiatal anya akinek a gyermeke 2023. január 1-je után születik meg, vagy a gyermeket 2023-ban vagy azután fogadják örökbe a szülők. A 30 év alatti anyák kedvezményének összege havonta legfeljebb 499 952 forint jogosultsági hónaponként, ami 74 993 forint havi adómegtakarítást jelent – olvasható.

A személyi kedvezmény mértéke a minimálbér emelkedéséhez igazodva idén 77 300 forint, ami a gyakorlatban havi 11 595 forint adómegtakarítást jelent.

A korábbi személyijövedelemadó-kedvezmények mindegyike (négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, első házasok kedvezménye, gyermekek után járó családi kedvezmény, személyi kedvezmény) továbbra is érvényesíthető, jogosultsági feltételeik nem változtak.

A részletekről a NAV honlapján a 73-as információs füzetben tájékozódhatnak az érdeklődők, illetve bővebb információ kérhető az adóhatóság infóvonalán, a 1819-es telefonszámon.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×