eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels.com

Minden fontos részlet az új szja-mentességről: havonta 75 ezer forint lehet a megtakarítás

A harminc év alatti anyáknak járó támogatással a kormány azt próbálja elősegíteni, hogy korábban kezdődjön a családalapítás.

Néhány éven belül a százezret is elérheti azoknak a fiatalon szülő nőknek a száma, akik élhetnek a harminc éven aluli anyák szja-kedvezményével. A támogatás első évében legalább 20-30 ezren lesznek rá jogosultak, de a kedvezménynek felső határa is van. A többség kevés ideig számíthat rá, mivel a magyar nők átlagosan 29 évesek az első gyermek születésekor – írja a 24.hu.

A kormány év végén jelentette be, hogy 2023. január 1-jétől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 30 évnél fiatalabb nőknek, akik gyermeket vállalnak. Azóta kiderült, hogy aki 30 év alatti, de január 1-jét megelőzően született gyermeke, elesik az adókedvezménytől.

Az szja-kedvezmény a kormányrendelet szerint a magzat 91 napos korától jár, ám aki a magzata után már 2022-ben jogosulttá vált a családi adókedvezményekre, de idén szüli meg a gyermekét, csak a szülés napjától jogosult a támogatásra.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2015 óta évről évre nagyjából hét-nyolcezerrel kevesebb nő szül 30 éves kor alatt, mint afölött, és ez az olló inkább nyílik, minthogy zárulna. Harmincéves koruk előtt évi átlagban körülbelül 42 ezren szülnek. A 2022-es adatok még nem állnak rendelkezésre, ugyanis a decemberi születésszámokat várhatóan január végén közli a statisztikai hivatal.

A nők 25 és 29 éves koruk között átlagban 24–25 ezren szülnek évente, így az idén legalább ennyien igénybe vehetik a kedvezményt. Mellettük azok a harminc év alattiak is kedvezményezettek lesznek, akik az idén esnek teherbe, de csak jövőre szülnek, ez szintén tízezres nagyságrend lehet.

A portál szerint ha a 25–29 évesekhez hozzávesszük azt az átlagosan 16 ezer nőt, akik 25 éves koruk előtt szülnek,

az szja-mentességet élvező nők száma akár a százezret is elérheti 2028-ra.

Az szja mértéke 2023-ban egységesen 15 százalék, egy dolgozó nő tehát bruttó százezer forintonként 15 ezer forinttal kereshet többet. Az szja-mentesség a gyermekgondozási ellátásokra is jár, vagyis a csedből és a gyedből is érvényesíthető.

A NAV honlapján fellelhető tájékoztató szerint a támogatásnak van felső határa is. A harminc év alatti anyák kedvezményének összege havonta legfeljebb a teljes munkaidőben alkalmazásban állók – előző év júliusára vonatkozó – nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének összege. 2023-ban így a kedvezmény összege legfeljebb:

  • jogosultsági hónaponként 499 952 forint, ami 74 993 forint adómegtakarítást jelent.
  • teljes évre fennálló jogosultság esetén 5 999 424 forint, ez összesen 899 914 forint megtakarítás.

(Jogosultsági hónap az a hónap, amelyben a fiatal anya családi kedvezményre való jogosultsága fennáll, de legkorábban a 25. év betöltésének hónapját követő hónap. A kedvezmény legfeljebb annak az évnek az utolsó jogosultsági hónapjáig érvényesíthető, mely évben a fiatal anya betölti a 30. életévét.)

Kutatások szerint a 30 éves kor előtt szülő nőknek nagyobb valószínűséggel születik második és akár harmadik gyermeke, mint azoknak, akik 30 éves koruk után vállalják az első gyereket. Márpedig ahhoz, hogy a teljes termékenységi arányszám egy nőre számított értéke a 2021-ben regisztrált 1,59-ről az ország népességszámának fenntarthatóságához szükséges 2,1-re emelkedjen, nagycsaládokra lenne szükség.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×