eur:
389.47
usd:
357.68
bux:
73375.88
2024. július 22. hétfő Magdolna
Asian doctor and an assistant in the operating room for surgical venous vascular surgery clinic in hospital.
Nyitókép: ake1150sb/Getty Images

Rudner Ervin: hiába az ötmilliárdos segítség, látványosan nem rövidülnek a műtéti várólisták

Továbbra is hosszúak a kórházi várólisták. A probléma hátterében elsősorban szervezési elégtelenség, a kapacitások szűkössége és a humánerőforrás hiánya áll – mondja a Magyar Kórházszövetség felügyelőbizottságának elnöke. Rudner Ervin, a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet főigazgató főorvosa szerint már az is nagy eredmény lenne, ha a 2019-es év számait sikerülne elérni, ebben a mostani 5 milliárd forintos várólista-csökkentési program segíthet.

Rudner Ervin szerint a probléma összetett, amiben a humán erőforrástól a szervezési elégtelenségen át a kapacitások szűkössége is szerepet játszik. Mint fogalmazott, sajnálatosan az elmúlt évek nem a krónikus, illetve az elektív (tervezett), hanem az akut ellátásról szólt, vagyis utóbbi minél magasabb szintű ellátottsága érekében az előbbiek korlátozásra, esetenként felfüggesztése kerültek. Ennek okán a normálisan jelentkező elektív programot sem tudták maradéktalanul elvégezni, és az ehhez párosuló újabb és újabb betegek jelentősen megnövelték a várólistákat – magyarázta.

A kórházszövetség felügyelőbizottságának elnöke emlékeztetett, múlt évben fokozatosan tértek vissza a normál betegellátásra, amit nem lehetett egyik napról a másikra megszervezni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a várólista-csökkentési program minél hatékonyabb működtetését ma már legfőképp nem az orvosok, hanem a szakdolgozók – ápolók, aneszteziológus szakasszisztensek – hiánya nehezíti egyes intézményekben. Mindeközben a fölszaporodott várólistán sok az olyan ellátandó személy is, akit az egészségügyi állapota miatt nem műtöttek meg, vagy egész egyszerűen meggondolta magát, de maradt a listán, ami szintén növeli a várakozási idő hosszát – mutatott rá a főigazgató.

Rudner Ervin akkor sem rövidülnének látványosan a várólisták, ha sor kerülne az egészségügyi szakdolgozók bérrendezésére. A főorvos már azt eredményként könyvelné el, ha a 2019-es év számait sikerülne elérni, amikor a kisebb beavatkozásokra három hónapon belül, a nagyobb értékű implantátumok beültetésével járó műtétekre pedig fél éven belül sor került.

„Ez mind a betegek, mind pedig az orvosok számára kezelhető nagyságrend volt”

– fogalmazott Rudner Ervin, aki szerint ha ez magavulósul, akkor elmondható lesz, hogy a várólista-csökkentési program maradéktalanul teljesíthető.

Az elmúlt évek során a várólista-csökkentési programra mintegy 17,5 milliárd forintot fordítottak, és idén is rendelkezésre áll egy ötmilliárdos keret. Jelenleg még zajlik az intézmények által felajánlott kapacitások összegzése, valamint az összeg elosztása.

A főorvos szerint ahhoz, hogy a normál ellátás és a várólista-csökkentési program is eredményes és hatékony legyen, legalább három dologra lenne szükség:

  • az ellátásszervezés reformjára
  • az ötmilliárdos keret felhasználása
  • a teljesítményfinanszírozás bevezetésére, kiváltképp azok esetében, akik a várólista-csökkentési programban tevékenyen részt vesznek.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×