INFORÁDIÓ
2023. március 20. hétfő
Klaudia

várólista

magyar kórházszövetség

kórház

egészségügy

Asian doctor and an assistant in the operating room for surgical venous vascular surgery clinic in hospital.

Rudner Ervin: hiába az ötmilliárdos segítség, látványosan nem rövidülnek a műtéti várólisták

Infostart / InfoRádió - Imre Júlia

Továbbra is hosszúak a kórházi várólisták. A probléma hátterében elsősorban szervezési elégtelenség, a kapacitások szűkössége és a humánerőforrás hiánya áll – mondja a Magyar Kórházszövetség felügyelőbizottságának elnöke. Rudner Ervin, a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet főigazgató főorvosa szerint már az is nagy eredmény lenne, ha a 2019-es év számait sikerülne elérni, ebben a mostani 5 milliárd forintos várólista-csökkentési program segíthet.

Rudner Ervin szerint a probléma összetett, amiben a humán erőforrástól a szervezési elégtelenségen át a kapacitások szűkössége is szerepet játszik. Mint fogalmazott, sajnálatosan az elmúlt évek nem a krónikus, illetve az elektív (tervezett), hanem az akut ellátásról szólt, vagyis utóbbi minél magasabb szintű ellátottsága érekében az előbbiek korlátozásra, esetenként felfüggesztése kerültek. Ennek okán a normálisan jelentkező elektív programot sem tudták maradéktalanul elvégezni, és az ehhez párosuló újabb és újabb betegek jelentősen megnövelték a várólistákat – magyarázta.

A kórházszövetség felügyelőbizottságának elnöke emlékeztetett, múlt évben fokozatosan tértek vissza a normál betegellátásra, amit nem lehetett egyik napról a másikra megszervezni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a várólista-csökkentési program minél hatékonyabb működtetését ma már legfőképp nem az orvosok, hanem a szakdolgozók – ápolók, aneszteziológus szakasszisztensek – hiánya nehezíti egyes intézményekben. Mindeközben a fölszaporodott várólistán sok az olyan ellátandó személy is, akit az egészségügyi állapota miatt nem műtöttek meg, vagy egész egyszerűen meggondolta magát, de maradt a listán, ami szintén növeli a várakozási idő hosszát – mutatott rá a főigazgató.

Rudner Ervin akkor sem rövidülnének látványosan a várólisták, ha sor kerülne az egészségügyi szakdolgozók bérrendezésére. A főorvos már azt eredményként könyvelné el, ha a 2019-es év számait sikerülne elérni, amikor a kisebb beavatkozásokra három hónapon belül, a nagyobb értékű implantátumok beültetésével járó műtétekre pedig fél éven belül sor került.

„Ez mind a betegek, mind pedig az orvosok számára kezelhető nagyságrend volt”

– fogalmazott Rudner Ervin, aki szerint ha ez magavulósul, akkor elmondható lesz, hogy a várólista-csökkentési program maradéktalanul teljesíthető.

Az elmúlt évek során a várólista-csökkentési programra mintegy 17,5 milliárd forintot fordítottak, és idén is rendelkezésre áll egy ötmilliárdos keret. Jelenleg még zajlik az intézmények által felajánlott kapacitások összegzése, valamint az összeg elosztása.

A főorvos szerint ahhoz, hogy a normál ellátás és a várólista-csökkentési program is eredményes és hatékony legyen, legalább három dologra lenne szükség:

  • az ellátásszervezés reformjára
  • az ötmilliárdos keret felhasználása
  • a teljesítményfinanszírozás bevezetésére, kiváltképp azok esetében, akik a várólista-csökkentési programban tevékenyen részt vesznek.
Nyitókép: ake1150sb/Getty Images

Kapcsolódó hang

Nem csak a pénzen állhat a várólista-csökkentési program sikeressége
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018