eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Asian doctor and an assistant in the operating room for surgical venous vascular surgery clinic in hospital.
Nyitókép: ake1150sb/Getty Images

Rudner Ervin: hiába az ötmilliárdos segítség, látványosan nem rövidülnek a műtéti várólisták

Továbbra is hosszúak a kórházi várólisták. A probléma hátterében elsősorban szervezési elégtelenség, a kapacitások szűkössége és a humánerőforrás hiánya áll – mondja a Magyar Kórházszövetség felügyelőbizottságának elnöke. Rudner Ervin, a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet főigazgató főorvosa szerint már az is nagy eredmény lenne, ha a 2019-es év számait sikerülne elérni, ebben a mostani 5 milliárd forintos várólista-csökkentési program segíthet.

Rudner Ervin szerint a probléma összetett, amiben a humán erőforrástól a szervezési elégtelenségen át a kapacitások szűkössége is szerepet játszik. Mint fogalmazott, sajnálatosan az elmúlt évek nem a krónikus, illetve az elektív (tervezett), hanem az akut ellátásról szólt, vagyis utóbbi minél magasabb szintű ellátottsága érekében az előbbiek korlátozásra, esetenként felfüggesztése kerültek. Ennek okán a normálisan jelentkező elektív programot sem tudták maradéktalanul elvégezni, és az ehhez párosuló újabb és újabb betegek jelentősen megnövelték a várólistákat – magyarázta.

A kórházszövetség felügyelőbizottságának elnöke emlékeztetett, múlt évben fokozatosan tértek vissza a normál betegellátásra, amit nem lehetett egyik napról a másikra megszervezni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a várólista-csökkentési program minél hatékonyabb működtetését ma már legfőképp nem az orvosok, hanem a szakdolgozók – ápolók, aneszteziológus szakasszisztensek – hiánya nehezíti egyes intézményekben. Mindeközben a fölszaporodott várólistán sok az olyan ellátandó személy is, akit az egészségügyi állapota miatt nem műtöttek meg, vagy egész egyszerűen meggondolta magát, de maradt a listán, ami szintén növeli a várakozási idő hosszát – mutatott rá a főigazgató.

Rudner Ervin akkor sem rövidülnének látványosan a várólisták, ha sor kerülne az egészségügyi szakdolgozók bérrendezésére. A főorvos már azt eredményként könyvelné el, ha a 2019-es év számait sikerülne elérni, amikor a kisebb beavatkozásokra három hónapon belül, a nagyobb értékű implantátumok beültetésével járó műtétekre pedig fél éven belül sor került.

„Ez mind a betegek, mind pedig az orvosok számára kezelhető nagyságrend volt”

– fogalmazott Rudner Ervin, aki szerint ha ez magavulósul, akkor elmondható lesz, hogy a várólista-csökkentési program maradéktalanul teljesíthető.

Az elmúlt évek során a várólista-csökkentési programra mintegy 17,5 milliárd forintot fordítottak, és idén is rendelkezésre áll egy ötmilliárdos keret. Jelenleg még zajlik az intézmények által felajánlott kapacitások összegzése, valamint az összeg elosztása.

A főorvos szerint ahhoz, hogy a normál ellátás és a várólista-csökkentési program is eredményes és hatékony legyen, legalább három dologra lenne szükség:

  • az ellátásszervezés reformjára
  • az ötmilliárdos keret felhasználása
  • a teljesítményfinanszírozás bevezetésére, kiváltképp azok esetében, akik a várólista-csökkentési programban tevékenyen részt vesznek.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×