eur:
389.3
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megszületett a minimálbér-megállapodás - a nap hírei

Csökkennek holnaptól a nagykereskedelmi üzemanyagárak. Lengyelország visszavonta eddigi fenntartásait, így valószínűleg megszülethet a megállapodás az uniós csúcson.

Megszületett a minimálbér-megállapodás – jelentette be a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülése után. Czomba Sándor közölte: a minimálbér jövőre 16 százalékkal, bruttó 232 ezer forintra, a garantált bérminimum 14 százalékkal bruttó 296. 400 forintra emelkedik. Az államtitkár hangsúlyozta: mind a 6 érintett szervezet alá fogja írni a megállapodást.

Februárra még 25 százalékos inflációval számol a gazdaságfejlesztési miniszter, szerinte utána lehet csökkenés. Nagy Márton jövőre éves szinten 15-16 százalékos inflációt vár. A miniszter egy budapesti konferencián arról is beszélt, hogy a költségvetésre hatalmas terhet jelentenek az energiaárak: jövőre várhatóan 2500 milliárd forintot tesz ki a büdzsé energiaszámlája. Hozzátette: az energiaszámla finanszírozása miatt a folyó fizetési mérleg hiánya az év végére elérheti a 8 százalékot. Azt mondta, hogy a kormány 3,5 százalékos hiányt és 1,5 százalékos növekedést tervez jövőre.

Megkezdődtek a szakértői és vállalatközi egyeztetések az ománi kőolaj és földgáz esetleges jövőbeli magyarországi importjáról – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter erről ománi hivatali partnerével tárgyalt Budapesten. A miniszter arról is beszélt, hogy Magyarországnak módosítania kell a Gazprommal megkötött hosszú távú gázvásárlási megállapodását, ha az unió bevezeti az ársapkát a földgázra.

Elrendelte a Dunaferr felszámolását a Fővárosi Törvényszék. A testület azt közölte: már a vonatkozó rendelet hatályba lépésének napján határozott az ügyben. A kormány nem sokkal korábban rendeletben módosította a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvényt. A Fővárosi Törvényszék véletlenszerű kiválasztás alapján, döntött az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelöléséről is.

A Magyar Honvédség önellátásához elengedhetetlennek nevezte a várpalotai lőszergyár létrehozását a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a beruházás alapkőletételén azt mondta: 2024-től Várpalotán gyártják majd azokat a lőszereket, amelyeket az itthon is gyártott harci eszközökhöz fognak használni.

Csökkennek péntektől a nagykereskedelmi üzemanyagárak. A változás várhatóan a kiskereskedelmi árakban is megjelenik majd. A holtankoljak.net azt írja, hogy a benzin 7 forinttal lesz olcsóbb literenként. Így a 95-ös átlagosan 638, a dízel 711 forintba kerül majd.

Lengyelország visszavonta eddigi fenntartásait a globális minimumadóval kapcsolatban, így az utolsó akadály is elhárulhat, hogy a hét elején megszületett uniós megállapodáscsomagot a gyakorlatban is elfogadják – írja a Reuters. A négy elembő álló csomag része, a 15 százalékos globális minimális társasági adó mellett, az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatás, valamint a magyar jogállamisági aggályok és a magyar helyreállítási alap elfogadása.

50 bázisponttal megemelte az irányadó kamatot és döntött a mennyiségi szigorítás elindításáról is az Európai Központi Bank. A frankfurti-székhelyű központi bank arra számít, hogy az éves átlagos euróövezeti infláció az idei 8,4 százalékról jövőre 6,3 százalékra csökken, 2024-ben pedig átlagosan 3,4 százalékos lesz.

Több száz civilt végeztek ki az orosz csapatok Ukrajnában a háború első hónapjaiban; a gyilkosságok kimeríthetik a háborús bűncselekmény fogalmát - mondta az ENSZ emberi jogi főbiztosa Genfben. Volker Türk az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában ismertette a főbiztosság jelentését, amely legalább 441 civil meggyilkolását dokumentálta. A hivatal további 198 esetben vizsgálódik.

Közös nyilatkozatban bírálják az Ukrajna nemzeti közösségeiről szóló új törvényt a kárpátaljai magyarság érdekvédelmi szervezetei. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség közös nyilatkozata szerint a törvény megerősíti az oktatási és nyelvtörvényben korábban kodifikált jogszűkítéseket és újabbakat is bevezet.

Megbukott az Eduard Heger vezette szlovák kormány a parlamenti bizalmi szavazáson. A pozsonyi kabinet ellen a korábbi kormánykoalícióból szeptemberben kilépett liberálisok és néhány másik ellenzéki képviselő terjesztett be bizalmatlansági indítványt, mondván, a kormány nem képes az emberek gondjainak orvoslására, és abbahagyta a maffia és a korrupció elleni küzdelmet.

Több mint 20 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján főként 14 évesnél fiatalabb, illetve 15-34 év közötti betegek fordultak orvoshoz. A vizsgált minták közül 19 esetben igazolták az influenza valamelyik vírusát, 91-nél koronavírus-fertőzést igazoltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×