eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Hatósági személyek tömegsírból kihantolt emberek nejlonzsákba helyezett holttestei mellett a Kijev melletti Bucsában 2022. április 8-án. Az ukrán hatóságok napokkal ezelőtt Kijev környékén készült fényképeket és videófelvételeket tettek közzé, amelyeken számos, utcán fekvő, civil ruhás ember holtteste látható. Az orosz kormány ukrán szélsőségesek provokációjának minősítette a történteket.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

Emberi jogi főbiztos: civilek százait végezték ki az oroszok Ukrajnában

A gyilkosságok kimerítik a háborús bűncselekmény fogalmát. Ezt Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa közölte Genfben.

Volker Türk az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában ismertette a főbiztosság jelentését, amely legalább 441 civil - köztük 341 férfi, 72 nő, 20 fiú és nyolc lány - meggyilkolását dokumentálta. A hivatal további 198 esetben vizsgálódik.

Az orosz megszálló erők által elkövetett szándékos gyilkosságok kimerítik a háborús bűncselekmény fogalmát - mutatott rá Türk.

Egy helyszíni látogatásokat követően megírt tanulmány részletesen ismertet

mintegy százat ezen gyilkosságok közül, amelyeket Kijev, Csernyikov és Szumi térségében követtek el az orosz csapatok február 24-e és április 6-a között.

A főbiztos megjegyezte: egyes esetekben őrizeti létesítményekben, otthonaikban vagy biztonsági ellenőrzés során végeztek a civilekkel. Egy embert annak ellenére öltek meg, hogy kezét felemelve jelezte, nem jelent veszélyt. Bucsában 14 civilt lőttek le egy 150 méteres útszakaszon, holttesteiket pedig otthagyták.

A főbiztos hangsúlyozta: a tény, hogy az áldozatok 88 százaléka férfi vagy fiú volt, nemi alapú megfontolásokat sejtet. Szerinte a háború miatt

18 millióan szorulnak azonnali humanitárius segítségre, 7,83 millióan hagyták el az országot,

a belső menekültek száma pedig 6,5 millió. Az orosz támadások miatt milliók nélkülözik az áramot, az ivóvizet vagy a fűtést, és a folyamatos csapások miatt tovább romolhat a humanitárius helyzet. Másfél millió ukrán gyermeket fenyeget depresszió, szorongás, poszttraumás stressz vagy egyéb mentális kórkép - fűzte hozzá a tisztségviselő.

Türk hangsúlyozta: reméli, hogy alaposan kivizsgálják a jogsértéseket, és egy tisztességes és független eljárás keretében felelősségre vonják az elkövetőket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×