eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tart a klímabarát települések szövetségével folytatott egyeztetéséről Budapesten az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében 2022. szeptember 5-én. A kormány egyértelműen elkötelezett amellett, hogy Budapest, Miskolc és Pécs a lehetőségekhez képest sikeresen tudja előkészíteni a klímasemlegessége érdekében tett vállalásait.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Navracsics Tibor: legfeljebb felfüggesztheik az uniós forrásokat, de azok nem vesznek el

Navracsics Tibor megerősítette, hogy az Európai Bizottság javasolja majd a 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak. Az uniós forrásokért és területfejlesztésért felelős miniszter szerint ugyanakkor decemberben rábólinthatnak a magyar helyreállítási tervekre.

Magyarország Kormánya arra számít, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa decemberben a magyar helyreállítási terv jóváhagyása mellett dönt. Ezt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter mondta a Reuters hírügynökségnek - szúrta ki a napi.hu.

A politikus már múlt héten is arról beszélt, a kabinet azt várja, hogy még az idén aláírják a Magyarországnak járó uniós forrásokról szóló megállapodásokat.

"Júniusban, amikor én hivatalba léptem, az volt a cél: december 31-ig, az az év végéig kössük meg azokat a megállapodásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy hozzáférjünk az európai uniós forrásokhoz"- hangsúlyozta a miniszter. Majd hozzá tette: "ahogy látjuk a tudósításokból

most első alkalommal készül kimondani a bizottság azt, hogy mind a kohéziós pénzek tekintetében, mind pedig az újjáépítési alap tekintetében meg tud állapodni a magyar kormánnyal."

Navracsics Tibor a Reutersnek megerősítette azokat a múlt heti sajtóértesüléseket is, amik szerint az Európai Bizottság várhatóan javaslatot tesz arra, hogy függesszék fel a Magyarországnak járó felzárkóztatási pénzek 65 százalékát, 7 és fél milliárd eurót, azaz nagyjából 3000 milliárd forintot, mert a kormánynak nem sikerült maradéktalanul megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak. A miniszter a hírügynökségnek azt mondta: a magyar kormány abban bízik, hogy jövőre az összes befagyasztott uniós forrás rendelkezésre áll majd.

A várható fejleményekről szóló cikkében hasonló értesülésekről ad hírt a Portfolio is.

A miniszter erről a múlt héten az InfoRádiónak is beszélt: "a mi számunkra fontos, hogy

felfüggesztésről van szó, tehát nem elveszik ezt a pénzt,

hanem nyilván a teljesítések arányában, részesülhetünk majd belőle. Amikor a vállalásainkat megtettük akkor ehhez a teljesítés menetrendjét is hozzárendeltük ezt a Bizottság is jóváhagyta" - közölte.

Navracsics Tibor azzal folytatta: "az Európai Bizottság pontosan tudja, hogy a mostani határidőig, vagyis november 24-ig nem tudunk mindent teljesíteni. Vannak olyan jogalkotási, intézményépítési feladatok, mint például az antikorrupciós munkacsoport létrehozása, amelyek időigényesek. De a bizottság azt is láthatja, hogy ahogy eddig, úgy a jövőben is határidőre teljesítjük majd minden vállalásunkat" - érvelt Navracsics Tibor.

"Amennyiben decemberben sikerül aláírnia partnerségi megállapodást és ha Tanács elfogadja a helyreállítási tervet, akkor időben vagyunk

azonban a hangsúly most az EU-s pénzek lehetséges felfüggesztésén van" - mondta a miniszter a Reutersnek arról, hogy határidőre lehet-e politikai kompromisszum Brüsszellel.

Az uniós források befagyasztásának elkerüléséről pedig Navracsics Tibor azt mondta:

"optimista ember vagyok, sok mindent láttam már".

A várakozások szerint az Európai Bizottság szerdán hozza nyilvánosságra, hogy miként értékelte a magyar kormány eddigi lépéseit. A kabinet szeptemberben 17-én vállalást tett a jogállamiság javítása, így az uniós forrásokhoz való hozzájutás érdekében.

Sajtóhírek szerint azonban Brüsszel nemcsak ezek maradéktalan végrehajtását, hanem újabb feltételek teljesítését is várná.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×