eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
European flags in front of the European Commission headquarters in Brussels, Belgium. ( Motion Blurred on flags)
Nyitókép: iantfoto/Getty Images

Az Európai Bizottság másfél év után jóváhagyta a magyar helyreállítási tervet

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé, de 7,5 milliárd eurót továbbra is zárol.

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára.

De amint az várható volt: azt jelentette be Valdis Dombrovskis bizottsági ügyvezető alelnök, hogy a felzárkóztatási forrásokból 7,5 milliárd eurónyi keret felfüggesztésére tesz javaslatot a Tanács felé - derül ki a Portfolio tudósításából. Elmondta, milyen feltételek társulnak majd a felfüggesztett pénzek kiszabadításához, illetve a tényleges forráslehíváshoz (27 szupermérföldkő a helyreállítási programhoz, 17 feltétel teljeskörű teljesítése a felzárkóztatási forrásokhoz).

Didier Reynders igazságügyi biztos megerősítette azon korábbi információkat is, hogy végül a 27 féle szupermérföldkő közül 4 vonatkozik az igazságszolgáltatás megerősítésére. Jelezte, hogy

csak azután tud hozzáférni a helyreállítási forrásokhoz Magyarország, hogy többek között ezt a 4 mérföldkövet teljesíti majd.

Dider Reynders megerősítette, hogy az Országos Bírói Tanács elől el kell hárítani azokat az akadályokat, hogy bírói szabadon fordulhassanak az Európai Bírósághoz jogértelmezés, vélemény kikérés érdekében, illetve

meg kell tiltani a magyar közhatalmi szerveknek, hogy a jogerős magyar bírósági ítéleteket megtámadhassák az Alkotmánybíróságon.

Az Európai Bizottság a teljes körű teljesítést várja el.

A tájékoztatón Johannes Hahn költségvetési biztos jelentette ki, hogy nem elég a 17 feltételnek megfelelni, amelyekben megállapodtak a felek, ezért maradt fenn a forrásvisszatartás döntése, a közérdekű vagyonkezelő alapítványok pedig nem kaphatnak uniós pénzeket, ameddig az uniós összeférhetetlenségi aggályokkal kapcsolatban nem tisztul a kép.

Azt Hahn sem vitatta, hogy a magyar kormány tett lépéseket a pozitív irányban.

Elismerte Hahn, hogy

valószínűleg „van összefüggés a többi üggyel”

a Tanács napirendjén, azaz nem véletlenül csúszhat össze a magyar helyreállítási program, illetve a felzárkóztatási pénzek egy részének felfüggesztési ügye az Ukrajnának szánt támogatási program jóváhagyásával, illetve a globális minimumadó kérdésével.

Didier Reynders arról beszélt még az MTI tudósítása szerint, hogy a magyar terv egymást kölcsönösen erősítő reformok és beruházások széles körét tartalmazza, amelyek hozzájárulnak a Magyarországnak címzett országspecifikus ajánlásokban felvázolt gazdasági és társadalmi kihívások jelentős részének hatékony kezeléséhez. Átfogó és kiegyensúlyozott választ ad Magyarország gazdasági és társadalmi helyzetére, fenntartható növekedést, valamint a társadalmi és területi kohéziót támogató intézkedéseket tartalmaz. Ezek különösen a zöld és digitális átállás, az oktatás, a szociálpolitika, a munkaerőpiac, az egészségügy, a korrupció elleni küzdelem, az igazságszolgáltatás függetlensége, a döntéshozatal minősége, a közbeszerzés, az adózás és a nyugdíjrendszer területeit érintik - mondta.

Az uniós biztos arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság most továbbítja a magyar helyreállítási terv pozitív értékelését az Európai Unió Tanácsának. A tanácsnak négy hét áll rendelkezésére, hogy elfogadja végrehajtási határozatát. A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről szóló rendelet előírja, hogy a tagállamoknak juttatott támogatások 70 százalékát december 31. előtt le kell kötni - emlékeztetett.

A lépések:

  • Az Európai Bizottság szeptember 18-án korrupcióval és közbeszerzésekkel kapcsolatos aggályok miatt javasolta a Magyarország számára rendelkezésre álló uniós forrásokból származó összeg befagyasztását.
  • A lépés a jogállamisági feltételrendszerhez kapcsolódó mechanizmus áprilisi elindítását követte.
  • Magyarország tárgyalt az uniós bizottsággal, majd 17, az aggályok kiküszöbölését célzó intézkedést mutatott be.
  • A testület most továbbítja a tagállamokat tömörítő tanács számára a magyar intézkedések végrehajtására vonatkozó elemzését.
  • A végső döntést az Európai Bizottság ajánlása alapján a tanács hozza meg december 19-ig.

A témában rendkívüli Kormányinfó volt szerdán, melyen Navracsics Tibor, az e területért is felelős területfejlesztési miniszter is részt vett. Cikkünket alább találják, abban (vagy itt) a teljes tájékoztatót meghallgathatják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×