eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Infostart

"Ha még vannak olyan tanárok, akik nem mernek sztrájkolni" - ma megint megmozdult az iskolák egy része

Október 5. és október 14. után november 18-án is az összehangolt munkabeszüntetés különböző formáival – polgári engedetlenséggel, bejelentett sztrájkkal – tiltakoznak a pedagógusok megalázó bérezésük és sztrájkjoguk elvétele ellen.

Pénteken ismét országos munkabeszüntetést tartanak az óvodákban és iskolákban, az Egységes Diákfront pedig országos élőláncot hirdetett. Sok helyen rendeznek demonstrációt, virrasztást is a magyar közoktatás állapota miatt.

A 444 listája szerint több mint 180 iskola tanárai vesznek részt biztosan a pénteki sztrájkban.

„Van, aki sztrájkol, van, aki polgári engedetlenkedik: a lényeg, hogy nem hagyjuk! Követeljük, hogy a kormány állítsa le az ámokfutást! Tegyen észszerű ajánlatot a szakszervezeteknek a közoktatás megmentése érdekében” – írta felhívásában a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

A 24.hu élő tudósítása szerint az újpesti Babits Mihály Gimnáziumot, valamint a káposztásmegyeri Homoktövis Általános Iskolát a szülők és diákok már szerda este jelképesen lezárták, hogy ezzel fejezzék ki a támogatásukat és a szolidaritásukat a sztrájkoló pedagógusoknak.

Péntek reggel a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulói ülősztrájkba kezdtek az iskola folyosóján. Az Infostartnak eljuttatott levelükben a többi között azt írták: „a Földesben 18-án nem lesz tanítás, akkor sem, ha még mindig vannak olyan tanárok, akik nem mernek, nem akarnak sztrájkolni”.

A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola tizenhét pedagógusa is sztrájkba lépett, a többségük egész napra – derül ki Bárdosi Katalin sztrájkbizottsági tag 24.hu-nak küldött leveléből. Nyilatkozatukban egyebek mellett azt írták: „mi egy kisvárosi iskola vagyunk, de ugyanúgy érezzük az országos helyzet súlyosságát. (…) Nem gondolhatjuk azt, hogy majd helyettünk megoldanak mindent mások. Elkötelezettek vagyunk az ügy mellett, nem kérdés, hogy ki kell állnunk (…).”

Tíz kilométeres élőlánc

A Telex szerint a diákok mintegy 10 kilométeres élőláncot terveztek alkotni Budapesten. Ez azért bizonyult kihívásnak, mert a legtöbb helyen inkább csoportosultak a diákok és a szimpatizánsok, semmint egysoros élőláncot alkottak, így viszont voltak foghíjas szakaszok. Személyenként másfél méterrel számolva bőven meglehetett volna a lánc – valamivel több mint 8 ezer ember regisztrált előre –, csak több helyen is több sort alkotva vonultak ki a résztvevők.

Infostart
Infostart

A Margit híd déli oldala viszont szinte dugig volt diákokkal. A szervezők 9 óra magasságában megköszönték a részvételt, majd bejelentették az élőlánc végét. A diákok azt ígérték, hogy délután folytatják a Március 15. téren, ahova újabb tüntetést szerveztek. A megmozduláson egészen kicsik is voltak szép számmal, kisiskolás csoportok például, de volt, aki babakocsival állt be az élőláncba – tapasztaltuk a helyszínen.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×