eur:
394.35
usd:
369.26
bux:
66508.57
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Unsplash.com

A szakszervezetek szerint ez így nem apaszabadság

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint a kormány az uniós irányelv minimumát sem teljesíti az apaszabadságról, a szülői szabadságról és a gondozói szabadságról szóló törvénymódosítási javaslattal, amit a Technológiai és Ipari Minisztérium a határidő lejárta után két hónappal terjesztett be az Országgyűlésnek. Az érdeképviselet szerint az apaszabadság időtartamát öt napról nem tízre, hanem legalább 15-re kellene emelni, és 100 százalékos távolléti díjat kell fizetni az érintetteknek, különben senki sem fogja igénybe venni ezt a lehetőséget, hanem inkább táppénzre megy.

Az InfoRádió már nyár közepén arról tudósított, hogy hamarosan Magyarországon is törvényerőre emelik a tíznapos apaszabadságról szóló 2019-es irányelvet. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára idén nyáron megígérte, hogy Magyarországon is alkalmazni fogják az apaszabadság meghosszabbításáról szóló uniós irányelvet.

Az irányelv átültetésének határideje augusztus 2-án lejárt, de a Technológiai és Ipari Minisztérium csak november 1-jén nyújtotta be az Országgyűlésnek a törvénymódosítási javaslatát. Az előterjesztés öt napról tízre emeli az apaszabadság időtartamát, viszont az érintettek az első öt napra csak távolléti díjat kapnak, a hatodik naptól pedig még kevesebb pénzt, a távolléti díj 40 százalékát. További fontos módosítás, hogy a munkavállalókat a gyermekük megszületése utáni három évben összesen 44 nap szülői szabadság illeti meg és ezt akkor vehetik ki, amikor akarják. Bevezetik a gondozói szabadságot is, aki például az idős, beteg szüleit látja el otthon, az évente öt nap pluszszabadságot vehet ki. Egy másik lényeges változtatás, hogy

a szülők a gyerek 8 éves koráig kérhetik a távmunkát

vagy a részmunkaidős foglalkoztatást, de ezt írásban alaposan meg kell indokolniuk.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint a kormány az uniós irányelv minimumát sem teljesíti ezzel a törvénymódosítási javaslattal. Herczeg Mária, az érdekképviselet nő tagozatának elnöke az InfoRádiónak elmondta, követelik, hogy:

  • a szülői szabadság négy hónap és a gyermek 8 éves koráig igénybe vehető legyen,
  • a szülői és a gondozói szabadság idejére állapítsanak meg tisztességes díjazást az érintettek számára,
  • a munkáltató ne korlátozhassa a dolgozóit a szabadságról való rendelkezésben,
  • az apaszabadság pedig 15, ikrek esetében 20 munkanap legyen – a távolléti díj 100 százalékának kifizetése mellett.

Mint fogalmazott, ha az apaszabadság ugyanúgy 30 nap lenne, mint a környező országokban, vagy Európa nagy részén, és azt rendesen díjaznák, akkor a munkáltató és a munkáltató megbeszélhetné, hogy utóbbi mikor és hogyan veszi ki. Így viszont attól tart, hogy az apák inkább elmennek majd táppénzre. „Ez az intézményrendszert csúfolja meg, mert ez így nem apaszabadság” – fogalmazott.

Az indítványhoz természetesen még érkezhetnek, és bizonyára érkeznek is majd módosítási javaslatok, akár kormánypártiak is. A végső változat tehát a szavazás napjára alakul ki, vagyis ez a 2019-es uniós irányelv csak 2023-tól lesz alkalmazható Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Az építőipar és a fenntarthatóság kapcsolata ellentmondásosnak tűnhet, de egyre nagyobb figyelmet kap az épületszektor teljes zöldítése. Hogy az új építések kapcsán mik a gyártói tapasztalatok, hogyan csökkenthető a karbonlábnyom, milyen felújítást érdemes elvégezni a lakóingatlanokon, arról a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező ügyvezető igazgatójának, az IFK alelnökének moderálásában beszélgettek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×