eur:
394.14
usd:
371.33
bux:
66653.92
2024. április 16. kedd Csongor

Jó tanácsok kukássztrájk idejére: romlott ételt nem most kell kidobni a szemétbe

Amit nem kell kidobni, azt ne dobják ki; amit ki kell, azt erős zsákba tegyék, de ne a folyosóra – tanácsolja a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapító elnöke azoknak a budapestieknek, akiknek a szemetét napok óta nem szállítja el a főváros.

Semmi esetre se használják a panelházakban a szemétledobót – inti a társasházakban élőket Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapító elnöke.

Ahogy az Infostarton is beszámoltunk róla, legalább két napja nem viszik el Budapest egyre növekvő részén a szemetet. A kukások több bért követelnek és emiatt kedd reggel vadsztrájkba kezdtek, bár ők nem így fogalmaztak.

Az Infostart azt tapasztalta, hogy a III. kerület egy részén csütörtök reggel ürítetlenül álltak a szemetesek, igaz, ez egy kertvárosi részen történt. Ehhez a helyhez közel hétfőn lenne szemétszállítás, ki tudja, hogy addigra sikerül-e megállapodni.

Egy kertes háznál talán még lehet eredményesen spórolni a szeméttel, de nagyobb társasházban ez nem olyan egyszerű. Bék Ágnes arról beszélt az InfoRádióban, hogy "itt az ideje annak, hogy a társasházi tulajdonosok most minden személyes ellentétet félretéve összefogjanak és valamilyen megoldást találjanak erre a helyzetre. Az nem megoldás, hogy mindenféle vékony szemeteszsákba, a kukák mellé, sőt, esetleg a folyosóra rakják az adott lakásban keletkezett szemetet."

"Muszáj valamilyen kompromisszumot kötni, hogy most csak azt a szemetet vigyék le a lakók, ami feltétlenül szükséges" – mondta az elnök.

Ami tárolható vagy nem romlandó dolgokat tartalmaz, azt lehetőleg tartsák a lakásokban. Ezt úgy lehet megoldani, hogy a kisebb szemetes zacskókat nagyobb, erősebb falú zsákokba teszik. Ezeket pedig átmenetileg lehetne a közös helyiségekben is tárolni, de ehhez persze kompromisszum kell. Az már egy másik kérdés, hogy közben figyelni kell arra is, hogy a csótányok és egyéb állatok ne jelenjenek meg, ezért is kell a vastagfalú zsák. Ha van udvar, akkor átmenetileg ott is lehet tárolni a szemetet.

Nagyon fontos, hogy

türelmesek legyünk egymáshoz, a régi ellentéteket félre kell tenni.

Kiemelte még, hogy a régi panelházakban a szemétledobókat most senki se használja. Ezek ugyanis csak addig működnek, ameddig lecsúszik a szemét, de utána a szemétledobó helyiségeket ellepné a sok bűzös holmi.

"Mivel most egy darabig nem biztos, hogy elviszik a szemetet, nem szabad folyékony, erősen romlandó élelmiszert a szemétbe tenni, mert az veszélyes lehet az emberek egészségre is. Az sem biztos, hogy minden kartondobozt vagy műanyagot most kell kidobni" – zárta gondolatait a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapító elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Erre kellene odafigyelni, hogy az otthonfelújítási program ne okozzon építőanyag-hiányt

Erre kellene odafigyelni, hogy az otthonfelújítási program ne okozzon építőanyag-hiányt

Nemrég jelentette be a kormány a hamarosan induló otthonfelújítási programot, melynek során az Energiaügyi Minisztérium a REPowerEU keretből 108 milliárd forintot különített el, mintegy 20 ezer lakóingatlan energetikai célú felújítására. Hogy mire elég ez az összeg, illetve mire lenne fontos odafigyelni a program megvalósítása során, arról Pálffy Anikó, a Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi) vezetője és Juhász Attila, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának és az Újház Zrt.-nek az elnöke a Telexnek beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×