eur:
394.35
usd:
371.39
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Budapest, 2022. július 9. A BKM Budapesti Közművek Nonprofit  Zrt., Fővárosi Közterület-fenntartó Köztisztasági Divíziója (FKF), a FŐTÁV és a Díjbeszedő Holding Zrt. közös Budai Ügyfélszolgálati Központ irodája a főváros II. kerületében, a Fő utca és a Csalogány utca találkozásánál. MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Szemétügy: a szakszervezet szerint nincs vadsztrájk, de feszült a helyzet

Az FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójában dolgozókat képviselő reprezentatív szakszervezet, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) határozottan visszautasítja, hogy „vadsztrájkba” kezdtek volna a hulladékgazdálkodásban dolgozók Budapesten. Alkatrészellátási és egyéb nehézségek miatt nem volt munkakész állapotban több jármű kedd reggel – mondta az InfoRádiónak a szakszervezet elnöke. Király András közölte azt is, hogy nincs sztrájkhangulat a dolgozók körében, de már régóta feszültséget okoz a bérkérdés – erről várhatóan szerdán lesz egyeztetés a munkáltatóval.

Se vadsztrájk, se sztrájk nem volt a keddi napon – a hulladékgazdálkodásban dolgozók Ecseri úti telephelyének két üzemében –, a munkáltató részéről az ilyen kommunikáció dezinformáció – emelte ki az InfoRádióban Király András. A HVDSZ 2000 elnöke hozzátette: felhatalmazás birtokában kedden már jelezték sajtóközleményben, hogy az FKF ezen irányú megnyilvánulásai nem valósak, a dolgozók pedig egytől egyig felvették reggel a munkát és kitöltötték a teljes munkaidőt. Egyes célgépeket, például hulladékszállító autókat azonban – a sok helyütt visszatérően jelentkező – műszaki hiányosságok miatt, az előírásoknak megfelelően leadtak javításra. A műszaki területen tapasztalható munkaerő- és alkatrészhiány miatt viszont lassan halad a javítás, így nem tudtak kivonulni elszállítani a szemetet.

Király András szerint

technikai akadálya volt annak, hogy nem tudtak munkához látni.

Mindehhez párosult egy munkáltatói állománygyűlés is, ahol a dolgozók megpróbáltak érdemi vagy számukra fontos kérdéseket tisztázni a munkáltatóval, de a delegált személyek nem voltak felhatalmazva arra, hogy érdemi párbeszédet folytassanak, csak tájékoztatásra volt jogosultságuk. Az elnök elmondása alapján az állományban feszültséget okoz, hogy a vezetőség hosszú évek óta nem hajlandó érdemi párbeszédre, holott a múltban ez megszokott volt. "A vezérigazgatók jöttek, mentek, de mindegyik szakított arra időt, hogy a nagyobb területeken az állomány elé kiálljanak, hogy lehessen kérdezni, tájékozódni” – fogalmazott Király András.

Mint mondta, a keddi napon nem jött létre sztrájkbizottság, kizárólag – munkáltatói kérésre – egy tárgyalódelegáció, amely rögtön le is ült megvitatni a felmerülő problémákat, ideértve a bérek kérdését. A HVDSZ elnöke szerint a munkáltató nyitottságot mutatott a folytatásra, így a spontán alakult dolgozói delegáció most arra vár, hogy a kitűzött napon ismét tárgyalóasztalhoz üljenek.

Király András megerősítette, hogy

a hulladékrakodóknak 350 ezer forint nettó alapbért, a sofőröknek 400 ezer forintot szeretnének

– az eddigi béren kívüli juttatások kivétel nélküli megtartása mellett. Azzal együtt, hogy a dolgozók meglátása szerint a korábbi, 2022-re vonatkozó bérmegállapodásban rögzített 15 százalékos bérfejlesztés nem teljesült.

Bár tagja a tárgyalódelegációnak és egyfajta összekötő szerepkört is betölt a munkavállalók és a munkáltató között, Király András azzal kapcsolatban nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy mi lesz annak a következménye, ha a munkáltató nem hajlandó teljesíteni a hulladékgazdálkodásban dolgozók bérkövetelését. Szerinte ez a tárgyalásoknak kell hogy a témája legyen; nincs sztrájkfelhívás, egyelőre egyeztetni kívánnak – ismételte meg.

A dolgozók a szerdai napon is felvették a munkát, legalábbis megkísérelték, ugyanis jó néhány célgép a műhelyben rekedt, miután a műszak nem tudott minden egyes hibát kijavítani. Király András szerint ha a célgépek állapota nem lesz megfelelő, biztos, hogy lesz torlódás a budapesti szemétszállításban, de a dolgozók egyelőre kitartanak amellett, hogy szeretnének dolgozni. „Jelen helyzetben nem tudok sztrájkhelyzetet jelenteni, mert nem tartunk itt” – ismételte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×