eur:
392.87
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Árstop, kkv-csomag - Ezekről döntött a kormány

Röviden összeszedjük, mit tudunk a szombaton ülésező kormány friss döntéseiről.

A szombati kormányülés alatt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Szentkiráliy Alexandra kormányszóvivő kimenőt kapott a Karmenlitában, de csak az épületen belül, itt tartották ugyanis a heti Kormányinfót, amelyen a következőkről szóltak a bejelentések:

  • a benzinárstopot, a rezsistopot (átlagfogyasztásig) és az élelmiszerárstopot december 31-ig meghosszabbították
  • a kamatstop további fél évvel, júnus 30-ig biztosan érvényben marad.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tájékoztatón még azt is elmondta, az Oroszországot sújtó "brüsszeli szankciók" miatt volt erre szükség, és amennyiben az energiát érintő szankciókat az Európai Unió megszünteti, az energiaárak "már másnap" - a kormány számításai szerint - a felére csökkennek le.

Nagy Márton egy vállalkozásokat segítő intézkedéscsomagot jelentett be a Kormányinfón:

  • a feldolgozóiparban érdekelt, "energiaintenzív" - mintegy 10 ezer - vállalkozás számára október 1-től 2023 végéig energiaszámla-hozzájárulást ad a kormány, a növekmény felét állja; akinek 10-ről 60 ezer forintra emelkedett a számlája, az 25 ezer forintnyi segítségre számíthat
  • cserébe a kkv-knak vállalniuk kell, hogy a munkavállalók 90 százalékát megtartják a 2021 végi szinthez képest.
  • A Széchenyi Kártya Program önerejét 15 százalékra csökkenti a kormány, hogy versenyképesek maradhassanak a legkisebb vállalkozások.
  • Indul továbbá egy gyármentő és egy új munkahelyvédelmi program is, ennek részleteit a közeljövőben dolgozzák ki.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×