INFORÁDIÓ
2022. október 2. vasárnap
Petra

őszi szünet

rezsi

fűtés

Gyerekek játszanak a városligeti Nagyjátszótér átadás előtti tesztjén 2019. október 6-án. Több mint 13 ezer négyzetméteres parkrészben csaknem félszáz különleges játékelemmel, köztük egy Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye által inspirált, háromszintes mászókával nyílik meg az őszi szünet kezdetén, október 26-án a városligeti Nagyjátszótér.

Az őszi szünet eltörlésénél fontosabb kérdésekre sincs még válasz az iskolákban

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
Újabb cikkünk a témában:

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a kormány nem ad megfelelő garanciát és az alapvető iskolai feladatok ellátására sem érkezik válasz.

Az őszi szünet eltörlésének és a téli szünet meghosszabbításának tervéről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt múlt héten csütörtökön a Kormányinfón. Mint mondta, a szaktárca fog ezzel kapcsolatosan döntéseket hozni, de "én teljesen észszerűnek tartom azt, hogy ne őszi szünet legyen, hanem a téli szünet legyen egy héttel hosszabb."

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint egy ilyen döntést korábban kell meghozni, és egyébként is csak három napról van szó. Horváth Péter az RTL-nek kifejtette: bár az őszi szünet egy hét, de október 31. és 1-je munkaszüneti nap, tehát csak a szerda-péntek közti időszakról van szó, feltehetőleg ezt lehet hozzátenni az egyébként csütörtökön kezdődő téli szünethez.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke nem tud arról, hogy az őszi szünetet eltörölnék és a téli szünetet meghosszabbítanák. Erről egyedül a győrszentiváni egyházi iskolában született döntés a szülők beleegyezésével. "Ha ez valóban igaz lenne, akkor nekem az a gyanúm, hogy a szülőkkel akarják megfizettetni a megemelt rezsidíjakat, és nem az állam óhajtja állni" – mondta az InfoRádióban.

Szerinte jó lenne, ha egyértelmű nyilatkozat születne arról, hogy van-e elegendő gáz. A kormány a zavartalan gázellátást sugallja, de a kormányzat viselkedése gázellátási problémák látszatát kelti az országban. A kormány Totyik Tamás szerint arról "mélyen hallgat", hogy az állami, az egyházi fenntartású oktatási intézményekben, az önkormányzati fenntartású óvodákben a megemelkedett rezsidíjakra garanciát vállal, "vagy az önkormányzatokkal akarja ezt megfizettetni és semmilyen kiegészítő normatívát nem óhajt adni".

Az önkormányzati fenntartású uszodák, tornacsarnokok bezárásáról sem jött nyilatkozat, ahol a testnevelésórákat és a foglalkozásokat tartják. Ha ezek az intézmények bezárnak, akkor a feladatellátás, a mindennapos testnevelésóra terve veszélybe kerül.

Emellett a gyermekétkeztetés ára is drasztikusan megemelkedett: az egy-kétgyerekes családok sorozatban mondják vissza, mivel a családi pótlék másfél-kétszeresét kell egyhavi étkezésre fizetni. "Jó lenne, ha a kormány ebben is hathatós támogatást nyújtana az egy- és kétgyermekes családoknak, ha már családbarát kormánynak mondja önmagát" – fogalmazott.

Az őszi szünet ideje alatt temperáló fűtést kell biztosítani az oktatási intézményekben, és otthon a családoknak fűteni kell, tehát semmilyen megtakarítás nincsen. "Ezzel a cselekedettel viszont a kormány a családokkal akarja megfizettetni a megemelt rezsiköltséget" – mondta.

Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus szerint az iskolai szünetek változtatása felborítja a gyerekek megszokott rendjét, de nem ez vele az igazán nagy probléma.

"Ha ezek az oktatással együtt valóban egy rendszert alkotnának, tehát a tananyagot eleve ezekre a kis szemeszterekre optimalizálva építenék föl, akkor a szüneteket a tanulás is tudná követni. De minthogy nem így van, ezért teljesen mindegy, hogy mikor van a szünet, mert nem egy rendszerbe, nem kellően a tananyaghoz illeszkedik".

A tanév jelenleg érvényes rendje szerint az őszi szünet október 29-étől november 6-áig, a téli pedig december 22-étől 2023. január 2-áig tart.

Rezsiköltségekről, a magas energiaárak és az infláció gazdaságra gyakorolt hatásáról is beszélt Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában:

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Az őszi szünet eltörlése továbbra is kérdés az iskolákban - Totyik Tamás
 
Az őszi szünet sorsa - nyilatkozatok
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018